Svet

Estonska premijerka nastavlja borbu protiv sovjetskih spomenika: Simboli ruske okupacije

Kalasova se ustremila na spomenike od početka ruske SVO jer otvaraju rane u estonskom društvu koje potiču iz perioda kada su baltičke zemlje bile u sastavu SSSR-a
Estonska premijerka nastavlja borbu protiv sovjetskih spomenika: Simboli ruske okupacijewww.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R

Estonija ne treba da odustane od usvajanja zakona koji dozvoljava uklanjanje sovjetskih spomenika iz Drugog svetskog rata s javnih površina, izjavila je premijerka te baltičke zemlje Kaja Kalas.   

Zajedno sa susedima, Letonijom i Litvanijom, Estonija je intenzivirala kampanju usmerenu na ratne spomenike iz sovjetskog doba od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022, opisujući ih kao simbole "okupacije".

"Moramo da nastavimo sa ovim zakonom pošto je prihvaćen u parlamentu, ali potom vraćen. Imamo dogovor unutar koalicije da se izmeni, tako da ga treba 'pogurati'", rekla je Kalasova za Estonsku televiziju (ETV). 

Prošlog marta predsednik Estonije Alar Karis stavio je veto na zakon o uklanjanju sovjetskih ratnih spomenika koji je usvojio parlament, jer je bio neadekvatno formulisan i nije bio u saglasju s estonskim Ustavom. Zakon je potom vraćen na doradu. 

Kalasova je u avgustu 2022. rekla da su ruske akcije protiv Ukrajine otvorile rane u estonskom društvu, tvrdeći da stotine preostalih sovjetskih spomenika podsećaju na to i da ih zato treba ukloniti što je pre moguće.  

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova upravo je izdalo poternice za Kalasovom, za estonskim državnim sekretarom Tajmarom Peterkopom  i litvanskim ministrom kulture Simonasom Kajrisom. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Kalasova našla na poternici zbog "skrnavljenja istorijskih spomenika", a ruska agencija TASS precizirala je da su baltički zvaničnici optuženi za "uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima".

U septembru 2023. godine Ruski istražni komitet je u odsustvu optužio više od 170 stranih pojedinaca – uključujući državljane Letonije, Litvanije, Poljske, Ukrajine i Estonije – za skrnavljenje i uništavanje spomenika posvećenih sovjetskim vojnicima. 

Inače, sovjetske snage su u Drugom svetskom ratu oslobodile tri baltičke zemlje od nemačkih trupa i one su bile deo SSSR-a sve do njegovog raspada 1991. Sadašnje vlade u ovim državama – koje su sve članice EU i NATO-a – tvrde da je to bio period "ruske okupacija" i u spomenicima iz sovjetskog doba vide simbole ugnjetavanja.  

image