Svet

"Politiko": Zapad na mukama - kako sprečiti kolaps ukrajinske vojske sada prioritet

Poverenje u ono što Ukrajina može da postigne, kao i u američkog predsednika Džozefa Bajdena je na najnižem nivou u poslednje dve godine
"Politiko": Zapad na mukama - kako sprečiti kolaps ukrajinske vojske sada prioritet© Tanjug/Tobias Schwarz/Pool

Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici se bore da spreče kolaps ukrajinskih oružanih snaga, usred neuspeha Kijeva na bojnom polju, ozbiljnog nedostatka municije i kašnjenja američke pomoći, piše "Politiko", pozivajući se na američke kongresmene i strane zvaničnike.

"Plan, koji je opisan ili predstavljen u intervjuu sa osmoricom američkih kongresmena i petoricom stranih zvaničnika je da se jednostavno spreči raspad ukrajinske vojske", navodi se u članku.

Sumirajući privatne razgovore koji su održani u okviru Minhenske bezbednosne konferencije prošlog vikenda, list napominje da se čini da je poverenje u ono što Ukrajina može da postigne, kao i u američkog predsednika Džozefa Bajdena na najnižem nivou u poslednje dve godine.

Kako se ističe, na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, dvostranačka grupa američkih kongresmena "uveravala je saveznika za saveznikom" da će Predstavnički dom ipak odobriti pomoć Kijevu, a jedan broj članova američkog Kongresa čeka usvajanje novog finansijskog paketa već u martu.

Istovremeno, kongresmeni koji nastavljaju da se zalažu za nove isporuke oružja Kijevu strahuju od mešanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji bi mogao da omete njihove planove da dobiju nova finansijska sredstva.

Potpredsednica SAD Kamala Haris priznala je u Minhenu da Vašington nema "plan B" u slučaju da Predstavnički dom ne usvoji nacrt zakona o dodatnom finansiranju u svrhe nacionalne bezbednosti, uključujući pomoć Ukrajini i naglasila da "postoji samo plan A".

"SAD žele da se fotografišu sa srećnim saveznicima koji rade zajedno. Ali bez prave američke podrške, bez liderstva, to će biti veoma teško", izjavio je zvaničnik NATO-a, kojeg citira list, opisavši na taj način sastanak u Minhenu.

Osim toga, prema rečima jednog od predstavnika Vrhovne rade Ukrajine, Kijev je zabrinut zbog toga što SAD ne šalju više municije, uključujući projektile dugog dometa, i ne podstiču svoje saveznike na slične odluke.

image