Svet

Ukrajinci ne beže u Holandiju zbog sukoba, već zbog životnog standarda

Holandija je "ponovo seoska luda Evrope", izjavio je pobednik na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima Gert Vilders
Ukrajinci ne beže u Holandiju zbog sukoba, već zbog životnog standardawww.globallookpress.com © Ddp/Keystone Press Agency

Pobednik na parlamentarnim izborima u Holandiji Gert Vilders izjavio je da ukrajinske izbeglice ne dolaze u tu zemlju zato što beže od sukoba, već da bi iskoristile tamošnje pogodnosti. 

"Ukrajinci hrle u Holandiju iz cele EU – ne zbog rata, već zbog besplatnog stanovanja, besplatne zdravstvene zaštite i naših poslova", objavio je Vilders u ponedeljak na Iksu (nekadašnji Tviter), dodavši da je "Holandija ponovo seoska luda Evrope".

Suzbijanje migracija je već dugo u fokusu Vildersovog političkog delovanja, i bila je istaknuta tačka kampanje na kojoj je odneo pobedu. Vilders je takođe oštar protivnik dosadašnjeg pristupa EU Rusiji i naoružavanja Kijeva, u čemu se značajno razlikuje sa odlazećim premijerom Holandije Markom Ruteom.

Od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine, Holandija je izdala dozvole za oko 140.000 ukrajinskih izbeglica, piše "Blumberg" na osnovu podataka holandskog zavoda za statistiku, što je procentualno manje u odnosu na ukupnu populaciju zemlje nego u Nemačkoj, Austriji ili Irskoj, ukazuju podaci "Evrostata".

image