Svet

Lukašenko: Srbiju i BiH uvlače u NATO po ukrajinskom scenariju

NATO neće prestati da se širi, Alijansa želi da i Srbija i Bosna i Hercegovina postanu članice, rekao je danas predsednik Belorusije
Lukašenko: Srbiju i BiH uvlače u NATO po ukrajinskom scenariju© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Alijansa neće prestati da se širi na istok, a NATO će pokušati da u svoje redove, i to po ukrajinskom scenariju, uvrsti i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali i Moldaviju i Gruziju, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku posvećenom nacionalnoj bezbednosti.

Lukašenko je istakao da se Belorusija nalazi u epicentru dugotrajne najveće vojno-političke krize u kojoj se koriste stare metode zastrašivanja.

"Mi smo zapravo u epicentru velike vojno-političke krize u kojoj se koriste metode zastrašivanja stare koliko i svet. Prognoze su razočaravajuće. Apetiti i aktivnost kolektivnog Zapada će samo rasti. Vašington i njegovi saveznici će nastaviti da šire NATO. Situacija je za njih više nego povoljna. Reći ću direktno, bez nepotrebne diplomatije: skoro svi evropski lideri pretvorili su se u sluge SAD. Nema sumnje čija politika i čiji interesi dominiraju na teritoriji Evropske unije", objasnio je Lukašenko.

Duž granica Rusije i Belorusije nalazi se oko 32.000 vojnika NATO, više od 1.000 oklopnih vozila, 235 aviona i helikoptera, tako da priče o mogućem izbijanju trećeg svetskog rata nisu bez osnova, dodao je.

"Ne postoji nijedna država ili narod koji bi se mogao osećati apsolutno bezbednim poslednjih decenija. Vojna snaga je ponovo postala glavni argument svetskih centara prilikom rešavanje pitanja. Kao da nije bilo milionskih gubitaka i strahota tokom Prvog i Drugog svetskog rata!", dodao je.

image