Svet

Mađarska neće glasati za ograničenje cena ruske nafte i gasa

Predlog Brisela o ograničenju cena nafte i gasa pogoršava energetsku krizu u EU i ugrožava energetsku bezbednost Mađarske
Mađarska neće glasati za ograničenje cena ruske nafte i gasawww.globallookpress.com © Attila Volgyi/XinHua

Budimpešta neće podržati predlog Evropske komisije o ograničenju cena nafte i gasa, jer bi to ugrozilo njenu energetsku bezbednost, poručio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"U Briselu će se održati vanredni sastanak Energetskog saveta EU, a na dnevnom redu će biti niz pitanja oko evropske energetske krize. Nažalost, predlozi Brisela pogoršavaju krizu, a ne rešavaju je. Nećemo se složiti ni o jednoj inicijativi koja bi ugrozila sigurnost snabdevanja Mađarske energentima“, poručio je Sijarto.

Takođe je naveo da bi inicijative Komisije mogle da budu štetne za Evropu jer bi ograničile količine nafte i gasa na energetskom tržištu, što bi zauzvrat moglo dovesti do daljeg povećanja cena.

Mađarski zvaničnici su više puta govorili da je ideja o uvođenju ograničenja cena gasa politički motivisana i da će izazvati deficite na energetskom tržištu.

Ministri energetike EU danas će pokušati da postignu dogovor o gornjoj granici cene ruske nafte i o ograničenju cena gasa. Unija, koja je već pod pritiskom ekonomske krize, žestoko jepodeljena po oba pitanja.

image