Svet

EU uvodi sankcije i protiv ministra odbrane Severne Koreje: Na spisku i firma iz Srbije?

Najnovije mere uključivaće sankcije protiv ukupno 200 fizičkih i pravnih lica
EU uvodi sankcije i protiv ministra odbrane Severne Koreje: Na spisku i firma iz Srbije?Getty © Sean Gallup / Staff

Novi 13. po redu paket sankcija koji Evropska unija planira da uvede protiv Rusije, najverovatnije na godišnjicu Specijalne vojne operacije, uključivaće mere protiv ministra odbrane Severne Koreje i ruskih firmi koje rusku vojsku snabdevaju municijom iz te zemlje, javljaju danas "RIA Novosti".

Kako piše AFP, EU će zamrznuti sva sredstva severnokorejskog ministra i zabraniti da mu se izdaju vize.

Ipak, sankcije će, kako se dalje navodi, biti uvedene i protiv firme iz Srbije. Ukoliko se to desi, to će biti prvi put da je neka firma iz Srbije potpala pod sankcije zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

"Radio Slobodna Evropa" prethodno je pisao da se radi o kompaniji "Koneks", koja je do početka SVO navodno bila gotovo neaktivna.

Na spisku 13. paketa sankcija su i tri kineske kompanije koje izvoze svoju robu u Evropu. I u tom slučaju to će biti prve firme iz Kine protiv kojih će biti uvedene mere zbog tvrdnji da su povezane sa isporukom tajnih vojnih tehnologija u Rusiju, prenosi AFP. 

Kako se očekuje, najnovije mere uključivaće sankcije protiv ukupno novih 200 fizičkih i pravnih lica, piše Rojters. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pojasnio je da će se one odnositi na kompanije koje zaobilaze dosad uvedene zabrane i kompanije iz sfere odbrane. 

Belgijsko predstavništvo u Savetu Evropske unije saopštilo je da će ovaj poslednji paket sankcija biti do sada jedan od najvećih koje je odobrio Brisel. 

Ipak, "RIA Novosti" prenose da EU već sada razmatra još jedan, 14. paket sankcija, o kome se razgovaralo i danas.

Podsetimo, poslednje sankcije uvedene su u decembru 2023. 

image