Srbija i Balkan

Vučić: Prijatelj se u nevolji poznaje, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Ruski narod je prijateljski nastrojen prema nama i bilo bi nepravedno to učiniti, kazao je predsednik Srbije
Vučić: Prijatelj se u nevolji poznaje, nećemo uvoditi sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Nameravamo da vodimo nezavisnu politiku i nećemo se pridružiti antiruskim sankcijama, uprkos kolosalnom pritisku Zapada, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za TASS.

"Kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao sam da ne znam kako će se događaji razvijati. I onda smo na državnom nivou odlučili da osudimo sukob, kao i svi ostali, ali smo rekli da je naš stav da ne uvodimo sankcije Rusiji. Rekao sam to tada jer mi sami znamo kako je kada vam se uvedu sankcije. Ruski narod je prijateljski nastrojen prema nama i bilo bi nepravedno to učiniti", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da su prošle tačno dve godine od početka Specijalne vojne operacije, a da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije.

"Ali rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem jer nisam znao kakav će biti pritisak u budućnosti. Nisam želeo da budem heroj jedan, dva ili tri dana, a onda da promenim odluku. Ali ono što ja kažem je: ne znam, a kada kažem da ne znam, onda je moja reč vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja", naveo je Vučić.

Prijatelj se u nevolji poznaje

Predsednik Srbije, odgovarajući na pitanje o prirodi prijateljstva i bratstva ruskog i srpskog naroda, kao primer naveo poslovicu "Prijatelj se poznaje u nevolji".

"U našoj zemlji, kao predsednik, uvek moram da imam racionalan i pragmatičan pristup, ali se ljudsko dostojanstvo i ljudska priroda najbolje cene u teškim vremenima. U srpskom i ruskom, kao i u svim anglosaksonskim, germanskim jezicima postoji poslovica koja kaže da se pravi prijatelj u nevolji poznaje. Lako je biti prijatelj u lakim trenucima. Da ostaneš prijatelj, da ostaneš iskren kada je teško, u takvim trenucima pokazuješ svoje pravo lice", ocenio je Vučić.

Vučić je naglasio da misli da je Srbija, kao mala zemlja, više nego fer prema ruskoj državi i ruskom narodu.

Kako je dodao, Rusija ima mnogo prijatelja u evropskim zemljama i svi su uveli sankcije Rusiji.

"Neko će vam reći da ih je uvela centralna vlast i da su protiv toga, neko će reći da smo vam uveli sankcije, ali pomažemo u drugim stvarima. Jedina zemlja koja nije uvela sankcije je mala Srbija", naglasio je Vučić i dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou gde je prisutan srpski lider "glavna tema sankcije Rusiji".

Vučić je dodao da će njegov odgovor i dalje biti da će se truditi da brani poziciju Srbije što je duže moguće.

"Mi se ne bijemo u prsa ili nešto slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo, ne znam, ali se nadam", istakao je.

Minhenska bezbednosna konferencija više nema za cilj postizanje mira

Vučić je dodao da je Minhenska bezbednosna konferencija, koja je održana 16. i 18. februara, pokazala da međunarodni akteri više ne rade na miru. 

"Ja predstavljam malu zemlju i nemam pravo da se mešam u poslove velikih i, za razliku od većine lidera, predsednika i premijera, znam da naše mišljenje nije mnogo važno, ali se ponekad razlikuje od drugih, pa samim tim je primetno. Mnogo puta sam bio na Minhenskoj konferenciji. Mislim da je važno videti i čuti pre svega kako zapadni svet razmišlja, a i saslušati različita mišljenja i naučiti nešto", naveo je.

Vučić je naglasio da ovog puta nije bilo dovoljno zaključaka "koji bi omogućili pronalaženje inovativnih i inventivnih rešenja za mir".

Prema njegovim rečima, reč "mir" je postala nevoljena i neželjena reč u celom svetu. On je uporedio obrazac ponašanja učesnika konferencije na događaju sa "navijačima fudbala".

"Svakako će se pojaviti nova arhitektura svetske politike, i biće mnogo promena, i biće veoma drugačija od onoga što je bila ranije. Malo smo se navikavali na ovo, ali jedino što mogu da kažem je da uvek moramo braniti svoju slobodu, pravo na sopstveno razmišljanje, samostalno odlučivanje i odlučivanje u skladu sa interesima našeg naroda", poručio je.

Predsednik Srbije poželeo je na kraju bratskom narodu Rusije stabilnost i uspeh u održavanju predsedničkih izbora.

"Uskoro će biti izbori u Ruskoj Federaciji. Želim vam uspešne izbore i želim ruskom bratskom i prijateljskom narodu mir, stabilnost, bezbednost, a takođe vam želim uspeh i nadam se da ćemo imati priliku i češće da se viđamo i lakše nego u prethodne dve godine", zaključio je srpski predsednik.

image