Svet

Zelenski ne želi nove Minske sporazume

Ukrajinski predsednik je odbacio ideju Donalda Trampa da je moguće rešiti sukob oko Ukrajine za jedan ili dva dana i ponovo je zatražio od zapadnih zemalja oružje dugog dometa
Zelenski ne želi nove Minske sporazume© Tanjug/Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

Kijev ne želi da sklapa nove sporazume slične Minsku, rekao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u intervjuu za "Foks njuz". Predsednik Ukrajine smatra da završetak vojnog sukoba ne zavisi od Ukrajinaca i da svet nije spreman za poraz Rusije u vojnom sukobu, niti za promenama koje bi nakon toga usledile u zemlji.

"Ne želimo da ponovimo sporazume iz Minska o drugom delu naše teritorije. Ne verujemo u nove zamrznute sukobe", rekao je Zelenski i naglasio da se radi o bezbednosti Ukrajine.

Ukrajinski predsednik je takođe odbacio ideju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da je moguće rešiti sukob oko Ukrajine za jedan ili dva dana.

Prema njegovim rečima, Kijevu nikada zvanično nije ponuđeno da ustupi deo svojih teritorija u zamenu za članstvo u EU i NATO, a informacije o tome su "izmišljotina zapadnih medija".

Požalio se i da ukrajinskoj vojsci nedostaje municije, a da Rusija ima prednost u vazduhu. Nije želeo da prizna da je Ukrajina u bezizlaznoj situaciji, ali je ponovo počeo da moli Zapad za oružje dugog dometa.

Pored toga, obećao je da će pripremiti novu kontraofanzivu, a Rusiji je pripretio "iznenađenjima".

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali ih je Kijev zakonom zabranio. Kako je naglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva ne vidi preduslove da situacija pođe mirnim putem, a apsolutni prioritet je postizanje ciljeva Specijalne vojne operacije.

Šef frakcije vladajuće partije "Sluge naroda" David Arahamija rekao je prošlog novembra da su vojne operacije u Ukrajini mogle da se okončaju u proleće 2022. godine, ali kijevske vlasti nisu pristale na neutralnost. Nakon pregovora sa ruskom stranom u Istanbulu tadašnji britanski premijer Boris Džonson pozvao Kijev da ništa ne potpisuje sa Moskvom i da se "samo bori".

"Gde je Boris Džonson sada, dok rat traje", upitao je Putin u intervjuu Takeru Karlsonu.

image