Svet

Hiljade Ukrajinaca u Britaniji izgubilo krov nad glavom

Odnosi između izbeglica i njihovih britanskih domaćina se raspadaju, pokazala je vladina studija
Hiljade Ukrajinaca u Britaniji izgubilo krov nad glavomwww.globallookpress.com © Thomas Krych/Keystone Press Agency

Najmanje 15.000 ukrajinskih izbeglica zatražilo je pomoć za beskućnike nakon što su se odnosi sa njihovim britanskim sponzorima prekinuli ili završili, navodi se u izveštaju koji je u petak objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Do januara ove godine, oko 141.000 Ukrajinaca je došlo u Veliku Britaniju u okviru programa "Domovi za Ukrajinu", gde britanski kućevlasnici dobijaju 350 funti (444 dolara) mesečno da prime ukrajinskog državljanina ili porodicu u okviru šestomesečnog ugovora.

Međutim, do kraja avgusta prošle godine, 4.890 ukrajinskih porodica (jedan roditelj i najmanje jedno dete) primljenih u okviru ove šeme ostalo je bez krova nad glavom ili se približilo beskućništvu, naveo je Komitet za javne poslove u izveštaju.

Ako se u obzir uzme i 3.000 neoženjenih Ukrajinaca koji su do kraja januara tražili podršku za beskućnike od Komiteta, ukupan broj ljudi koji je ostao bez smeštaja u protekle dve godine iznosi najmanje 15.000.

Ukupno 200.000 Ukrajinaca zatražilo je azil u Velikoj Britaniji od februara 2022. godine, a svake nedelje pristiže još oko 400, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se za problem okrivljuje to što odnosi između Ukrajinaca i njihovih britanskih domaćina "pucaju", kao i to što su domaćini odbili da produže svoje prvobitne šestomesečne ugovore. Međutim, nije precizirano šta je izazvalo pogoršanje odnosa.

Brojke u izveštaju su nepotpune, pošto trećina lokalnih uprava nije podelila podatke o beskućnicima sa vladom. Isto tako, većina lokalnih vlasti nije zabeležila zašto su sponzori odlučili da prestanu da učestvuju u šemi.

Problemi sa "Domovima za Ukrajinu" mogli su se primetiti već u avgustu 2022. godine, kada je izveštaj Laburističke partije, liberalnih demokrata i dečije dobrotvorne organizacije Barnardos upozorio da bi 50.000 Ukrajinaca moglo ostati bez krova nad glavom pošto su se Britanci povukli iz šeme.

U izveštaju se navodi da 350 funti verovatno nije dovoljna nadoknada za sponzore i da je većina onih koji su otvorili svoje domove Ukrajincima nameravala da to učini samo kratkoročno, a vlada se poziva da obezbedi adekvatnu kompenzaciju za kućevlasnike koji bi učestvovali u šemi.

Do kraja septembra 2023. Velika Britanija je potrošila 2,1 milijardu funti (2,6 milijardi dolara) na ovu šemu.

Izbeglice iz Ukrajine dobijaju trogodišnje vize za boravak u Velikoj Britaniji. S obzirom na to da prve od ovih viza ističe u martu 2025. godine, vlada je u nedelju objavila da će omogućiti onima koji su već u Velikoj Britaniji da produže svoje boravišne dozvole za 18 meseci.

image