Svet

Nestale američke nuklearke: Kako su SAD izgubile tri bombe od 1958. godine

Više nuklearnog oružja je izgubljeno, uključujući i neko na tlu SAD
Nestale američke nuklearke: Kako su SAD izgubile tri bombe od 1958. godineGetty © Bildagentur-online / Contributor

Negde na dnu Filipinskog mora leži nedetonirana hidrogenska bomba sa oko 70 puta većom snagom od one bačene na Hirošimu. Katastrofa iz 1965. u kojoj je oružje potonulo na dno mora samo je jedan od najmanje tri slučaja kada su SAD izgubile nuklearno oružje.

Prema nekim izvorima, broj bi mogao da bude i duplo viši, a to ne uključuje bombe koje su izgubile druge zemlje.

Od 1950. godine, bilo je nekoliko desetina incidenata u stilu holivudskog filma "Slomljena strela" koji su uključivali slučajno lansiranje, krađu ili detonaciju ili gubitak američkog nuklearnog oružja poput incidenta u ruralnom Arkanzasu iz 1980. godine gde je oružje od devet megatona izletelo iz silosa usled eksplozije goriva.

Ali samo tri slučaja nestanka nuklearki su dokumentovana, navodi "Dejli mejl".

Prvi uključuje termonuklearnu bombu B43 od jednog megatona koja je nestala tokom Vijetnamskog rata nakon čudne nesreće u Filipinskom moru. Bombu je nosio A-4E "sihok" koji je pokušao da sleti na nosač "U.S.S. Tikonderoga" 1965. godine.

Kada je sletela do avionskog lifta, letelica je počela nekontrolisano da klizi a vojnici su uzalud pokušali da mu blokiraju gume. Avion je pao u more a pilot, poručnik Daglas Vebster, avion i tovar od tada nisu viđeni.

Još jedan slučaj koji je još okružen misterijom dogodio se 1958. tokom vojne vežbe kod ostrva Tajbi blizu Savane u Džordžiji.

Bombarder B-47 sudario se sa mlaznim avionom F-65 tokom vežbe i izbacio je nuklearno oružje iznad vode kako ne bi hitno sletao sa bombom "mark" od 7.600 funti (oko 3.500 kilograma) i eksplozivnom snagom do 3,8 megatona.

Posle dva meseca potrage, bomba nikada nije pronađena. Iako je američka vlada rekla da ne sadrži plutonijumsko jezgro, svedočenja učesnika sugerišu da je bila "potpuno nuklearno oružje".

Treća misterija je slučaj američke nuklearne podmornice "skorpion" koja je 1968. godine nestala usred Atlantika. Tada je izgubljeno 99 života i dva torpeda sa nuklearnom bojevom glavom. Podmornica i oružje nisu pronađeni.

image