Svet

London o Makronovoj izjavi: Mali broj britanskih vojnika već u Ukrajini

Portparol je istakao da se veliki broj ukrajinskih vojnika obučava u Britaniji, kao i da London pruža pomoć Kijevu u naoružanju i opremi
London o Makronovoj izjavi: Mali broj britanskih vojnika već u Ukrajini© Tanjug/AP/Phil Noble

Velika Britanija nema planove za raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajini,  izjavio je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka, dodajući da oni već imaju mali broj vojnika u toj zemlji.

Nemački kancelar Olaf Šolc i premijer Grčke Kirijakos Micotakis su bili veoma jasni po pitanju toga da neće svoje trupe slati u Ukrajinu, ali odgovor Velike Britanije, kako se čini, bio je dvosmislen.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne treba isključiti mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, portparol je rekao da Britanija već ima mali broj vojnog osoblja u Ukrajini koji pružaju podršku ukrajinskim snagama, ali da nema planova za raspoređivanje velikog broja britanskih trupa u Ukrajini.

Time je, kako se čini, priznao, da postoji određen broj vojnika na tlu Ukrajine, ne precizirajući koliki je taj broj.

Portparol je, takođe istakao da se veliki broj ukrajinskih vojnika obučava u Britaniji, kao i da London pruža pomoć Kijevu u naoružanju i opremi.

Podsetimo, Makron je izjavio u ponedeljak da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne bi trebalo isključiti u budućnosti.

Stoltenberg je izjavio da taj vojni savez ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu, takođe to je rekao i nemački kancelar Olaf Šolc.

"U razgovorima smo još jednom razmotrili ono o čemu smo se dogovorili još na samom početku, a što će i ubuduće biti primenjivano. Preciznije, evropske zemlje i države članice NATO-a neće slati kopnenu vojsku niti vojnike na ukrajinsku teritoriju", rekao je Šolc, preneo je kanal "Velt 24".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je komentarišući izjavu francuskog predsednika, rekao da je direktan vojni sukob NATO-a i Ruske Federacije neizbežan u slučaju da zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu.

image