Svet

Demokrate imaju džokera: Mišel Obama menja Bajdena?

Ispitanici veruju da će u trku za predsednika ući bivša prva dama koja će zameniti ostarelog američkog lidera
Demokrate imaju džokera: Mišel Obama menja Bajdena?Getty © Jackson Lee/GC Images

Gotovo polovina američkih glasača smatra da je verovatno da će se Demokratska partija opredeliti za drugog kandidata da zameni aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena u ovogodišnjoj predsedničkoj trci, a bivša prva dama Mišel Obama im je favorit za tu zamenu.

Anketa koju je "Rasmusen riports" sproveo telefonom i onlajn od 18. do 20. februara, pokazala je, naime, da 47 odsto od 960 ispitanika veruje da će "demokrate verovatno zameniti Bajdena drugim kandidatom pre novembarskih izbora", dok 22 odsto građana ovu opciju smatra "veoma verovatnom".

Kad je reč o kandidatima koji bi mogli da zamene Bajdena, čija je sposobnost da preuzme drugi mandat dovedena u pitanje zbog njegove starosti i izveštaja o lošem mentalnom zdravlju, vodi Mišel Obama sa verovatnoćom od 20 odsto.

Sadašnja potpredsednica SAD Kamala Haris dobila je u ovoj anketi 15 odsto šanse da postane kandidat koji će među demokratama zameniti Bajdena, dok je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton dobila 12 odsto.

Na listi su i guverner Kalifornije Gevin Njusom sa 11 odsto, kao i guverner Mičigena Grečen Vitmer sa 9 odsto. Pored toga, 27 odsto ispitanika je izabralo opciju "niko od njih", dok je 6 odsto navelo da nisu sigurni kako da odgovore.

Mišel Obama do sad nije pokazivala interesovanje da se kandiduje za predsedničku funkciju. Štaviše, u jednom intervjuu 2018. izrazila je želju da se kloni politike. 

"To nije nešto što me zanima niti bih ikada to radila", rekla je ona.

image