Svet

Orban: Pitanje pobednika u sukobu u Ukrajini je nerešivo

Viktor Orban je ponovio stav koji je ranije objavila mađarska vlada - da sukob u Ukrajini može da se reši samo pregovorima, a ne na bojnom polju
Orban: Pitanje pobednika u sukobu u Ukrajini je nerešivo© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Premijer Mađarske Viktor Orban je pitanje o pobedniku u sukobu u Ukrajini nazvao nerešivim i pozvao na mirno rešenje konflikta.

"Mađari vide da Rusija neće pobediti Ukrajinu, ali i Ukrajina koju podržava Zapad, neće pobediti Rusiju. U ovoj situaciji je potrebno spasavati živote i mirovni pregovori su potrebni što je pre moguće, to je stav Mađarske", rekao je Orban, a prenosi agencija MTI nakon sastanka Višegradske grupe u Pragu.

Mađarski premijer je dodao da pitanje ko će pobediti u sukobu predstavlja zamku, jer veruje da je to pitanje nerešivo. On je napomenuo da je loš stav da se jedna strana unapred proglasi krivom.

"Pitanje krivice bi trebalo da se reši nakon rata. Preporučujem svima u ovom pitanju strateški mir", naveo je mađarski premijer.

Orban je ponovio stav koji je ranije objavila mađarska vlada - da sukob u Ukrajini može da se reši samo pregovorima, a ne na bojnom polju. On je negirao da je Mađarska, navodno, bila u međunarodnoj izolaciji zbog politike prema Ukrajini.

On je dodao da Budimpešta Kijevu pruža humanitarnu pomoć, koja isključuje isporuku oružja i vojske.

image