Svet

Zaharova: NATO je već u Ukrajini, pratimo nemačke vojne pripreme protiv Rusije

Ni za koga nije tajna da su vojnici država NATO odavno u Ukrajini i aktivno pomažu ukrajinskoj vojsci, kaže Marija Zaharova
Zaharova: NATO je već u Ukrajini, pratimo nemačke vojne pripreme protiv Rusijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Vojnici čitavog niza država NATO odavno se nalaze u Ukrajini i aktivno pomažu ukrajinskoj vojsci, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Ni za koga nije tajna da su vojnici država NATO odavno u Ukrajini i aktivno pomažu ukrajinskoj vojsci, između ostalog u primeni naoružanja koje se isporučuje Kijevu", rekla je Zaharova i dodala da francuski predsednik Emanuel Makron nije rekao ništa novo.

Podsetimo, neimenovani evropski zvaničnik izjavio je da su u Ukrajini prisutne zapadne specijalne snage, objavio je "Fajnenšel tajms".

"Svi znaju da su u Ukrajini prisutne zapadne specijalne snage, samo se to ne objavljuje zvanično", citira list visokog evropskog vojnog zvaničnika.

On je dodao da Makronova izjava o slanju zapadnih vojnih snaga u Ukrajinu ima za cilj "stvaranje obuzdavanja i neizvesnosti" u odnosima sa Rusijom.

Francuski predsednik Emanuel Makron u utorak je rekao da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da konsenzus još nije postignut.

Francuski premijer Gabrijel Atal takođe nije isključio slanje vojske u Ukrajinu i dodao da Pariz "ne može da se pomiri" sa pobedom Rusije.

Bezbednosni sporazumi između Kijeva i Zapada ukazuju na dugu konfrontaciju sa Rusijom

Zaharova je navela da Sporazumi o bezbednosnim garancijama između zapadnih zemalja i Ukrajine potvrđuju cilj dugoročne konfrontacije sa Rusijom.

"Uprkos simboličnoj prirodi takozvanih sporazuma o bezbednosnim garancijama i odsustvu bilo kakve novine u njima, pored vojne pomoći koja je već pružena Kijevu u vidu napumpavanja oružjem i vojne opreme kijevskog režima, njihovo potpisivanje je još jedan korak ka hibridnom ratu Zapada protiv Rusije i potvrda fokusa na dugoročnu konfrontaciju sa našom zemljom", ukazala je.

Ona je istakla da se radi i o nespremnosti da se ide putem političkog i diplomatskog rešavanja ukrajinske krize, kao i da to nije izbor građana zapadne Evrope.

"Taj izbor za poreske obveznike, za građane, za javnost zemalja Evropske unije napravljen je u Vašingtonu, koji je u te zemlje i u odgovarajuće blokovske strukture postavio ljude koji su se zakleli na vernost Beloj kući, ali ne i onima koji su verovali da ih biraju preko demokratskih institucija u svojim zemljama", napomenula je Zaharova.

Pratimo nemačke vojne pripreme protiv Rusije

Rusija pažljivo prati vojne pripreme Nemačke, usmerene protiv nas, Moskva će adekvatno odgovoriti, poručila je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na izjavu generalnog inspektora Bundesvera (Oružanih snaga Nemačke) Karstena Brojera da nemačka vojska ima pet godina da se pripremi za mogući napad spolja.

"Potvrđujem da smo uočili porast militarističkog raspoloženja. Teza koja potiče od najvišeg političkog rukovodstva moderne Nemačke o predstojećem vojnom sukobu sa Rusijom, kako to formulišu, ponovo se implementira u društvenu svest. Pažljivo pratimo nemačke vojne pripreme, usmerene, pre svega, protiv naše zemlje ", poručila je Zaharova.

Kako je istakla, Moskva će na sve te postupke, koje je Nemačka praktično već preduzela, adekvatno odgovoriti.

image