Rusija

Zaharova pozvala UN da obuzda Zapad u isporuci oružja Ukrajini

Zvanična predstavnica ruskog MSP-a je ocenila i da bi "bilo sjajno" da UN obrate pažnju i na terorističke napade Ukrajine
Zaharova pozvala UN da obuzda Zapad u isporuci oružja UkrajiniGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Moskva očekuje da će UN pozvati da se prekine sa svim akcijama koje pogoršavaju ukrajinski sukob, pre svega, sa snabdevanjem Kijeva oružjem iz zapadnih zemalja, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenose "RIA Novosti".

Prethodno je zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, odgovarajući na zahtev da prokomentariše reči francuskog lidera Emanuela Makrona , rekao da ta organizacija poziva na izbegavanje zapaljive retorike oko sukoba u Ukrajini .

Očekujemo da će Sekretarijat UN pozvati da se izbegne sve što bi "moglo da zaoštri sukob", a pre svega, snabdevanje Ukrajine oružjem kojim kijevski režim ubija civile. Kao što se danas desilo u Brjanskoj oblasti", naglasila je Zaharova na Telegram kanalu.

Ona je ocenila da bi "bilo sjajno kada bi sekretarijat UN smogao snage da obrati pažnju i na granatiranje nuklearke Zaporožje od strane Oružanih snaga Ukrajine, kao i na terorističke napade izvedene po nalogu ukrajinskih specijalnih službi".

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da iako nije postignut konsenzus o slanju vojnika evropskih zemalja na front u Ukrajini, ništa ne treba isključiti, te je dodao će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu.

On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu".

image