Svet

Si-En-En: SAD bi mogle da preostale 4 milijarde dolara iskoriste za vojnu pomoć Kijevu

Ranije je rečeno da Pentagon ne namerava da rizikuje i dodeljuje nove pakete hitne vojne pomoći Kijevu iz svog arsenala
Si-En-En: SAD bi mogle da preostale 4 milijarde dolara iskoriste za vojnu pomoć Kijevu© AP Photo/Carolyn Kaster, File

Pentagon razmatra da poslednji preostali izvor finansiranja kojim raspolaže iskoristi za vojnu pomoć Ukrajini, čak i bez garancija da će ta sredstva biti dopunjena od strane Kongresa, objavio je "Si-En-En".

U pitanju je paket od četiri milijarde dolara.

Prema njihovim saznanjima, konačna odluka još nije doneta. 

Visoki američki zvaničnici razgovaraju o mogućnosti korišćenja bar dela ove sume, koje Ministarstvo odbrane još ima u predsedničkim fondovima za povlačenje sredstava za Ukrajinu.

Zamenica sekretara za štampu američkog ministarstva odbrane Sabrina Sing rekla je 20. februara na brifingu da Pentagon ne namerava da rizikuje i dodeljuje nove pakete hitne vojne pomoći Kijevu iz svog arsenala, dok američki zakonodavci ne odobre nacrt zakona o dodatnom finansiranju. 

Odluka o vojnoj pomoći mogla bi da bude realizovana, s obzirom na to da Ukrajina postaje sve očajnija povodom američke vojne pomoći.

Istovremeno, republikansko rukovodstvo u Predstavničkom domu odbija da održi glasanje o obezbeđivanju većeg finansiranja, a visoki zvaničnici odbrane raspravljaju o tome da li postoji bilo kakva mogućnost da ministarstvo potroši barem deo tog novca.

image