Svet

Pentagon negira krivicu zbog sakrivanja podataka o Ostinovoj hospitalizaciji

Tokom revizije nije utvrđeno ništa što bi ukazalo na postojanje zle namere ili pokušaja obmane, navelo je Ministarstvo odbrane SAD
Pentagon negira krivicu zbog sakrivanja podataka o Ostinovoj hospitalizacijiwww.globallookpress.com © Po1 Alexander Kubitza/Dod

Pentagonova interna istraga u vezi sa sakrivanjem informacija oko hospitalizacije šefa američkog ministarstva odbrane Lojda Ostina utvrdila je da, iako bi procesi komunikacije trebalo da se poboljšaju, visoki zvaničnici nisu počinili ozbiljni prekršaj.

"Tokom ove revizije nije utvrđeno ništa što bi ukazalo na postojanje zle namere ili pokušaja obmane", naveo je Pentagon u rezimeu 30-dnevne istrage s kojeg je skinuta oznaka tajnosti. 

Usvojeno je nekoliko mera kako bi se osigurao nesmetan lanac komandovanja, što je i primenjeno kada je Ostin ponovo hospitalizovan ranije ovog meseca zbog "hitnog problema s bešikom".

Pentagon je bio suočen s brojnim pitanjima nakon što je otkriveno da je ministar odbrane SAD primljen u bolnicu "Volter Rid" 1. januara 2024. i da je tamo bio danima a da nije obavestio nadređene.

Predsednik Džozef Bajden, visoki zvaničnici nacionalne bezbednosti, te Ostinova zamenica Ketlin Hiks – koja je preuzela njegove dužnosti – nisu bili obavešteni o hospitalizaciji, za đta su saznali tek tri dana nakon što je primljen na lečenje.

image