Svet

Objavljen izveštaj: Da li je Bajden sposoban da obavlja predsedničke dužnosti

Američki predsednik pati od poremećaja disanja u snu, što može da dovede do lošijeg pamćenja i rasuđivanja, navodi se u izveštaju
Objavljen izveštaj: Da li je Bajden sposoban da obavlja predsedničke dužnostiGetty © Drew Angerer

Američki predsednik Džozef Bajden ima problema sa disanjem u snu (apneja), povećanom masnoćom u krvi, gorušicom, artritisom i sezonskom alergijom, navodi se u izveštaju američkih lekara uz napomenu da je Bajden sposoban da obavlja dužnost predsednika.

U memorandumu koji je objavila pres služba Bele kuće, kaže se da je Bajden "zdrav, aktivan, robustan muškarac od 81 godinu, koji je i dalje sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika, što se pored ostalog odnosi i na dužnosti šefa države i vrhovnog komandanta".

Bajdenov lekar Kevin O'Konor nabrojao je u izveštaju "stabilna i dobro kontrolisana" medicinska stanja američkog predsednika, među kojima su "opstruktivna apneja u snu, sezonske alergije, spinalni artritis i senzorna periferna neuropatija stopala".

"Predsednik se oseća dobro i ovogodišnji pregled nije ukazao na nove probleme. I dalje je sposoban za dužnost i u potpunosti izvršava sve svoje odgovornosti bez ikakvih izuzeća ili prilagođavanja", izjavio je lekar, prenosi "Independent".

Bajden je ranije danas rekao da se rezultati njegovog ovogodišnjeg sistematskog pregleda ne razlikuju od prošlogodišnjih.

Po povratku u Belu kuću iz bolnice Volter Rid, u šali je rekao da doktori misle da "izgleda previše mlado".

"Ništa nije drugačije nego prošle godine. Sve je sjajno", rekao je Bajden.

image