Svet

"Bild": Nemačka spremila i scenario po kom će Rusi napasti

Uprkos tome što je Vladimir Putin rekao da Moskva nema interesa da ratuje sa Alijansom, neke članice NATO-a već se spremaju za najgore
"Bild": Nemačka spremila i scenario po kom će Rusi napasti© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, Pool

Nemačka vlada predvidela je scenaro potencijalnog ruskog napada na NATO, tvrdi "Bild", navodeći da su berlinske vlasti najavile četiri različite faze sukoba koje bi, kako oni očekuju, kulminirale potencijalnim nuklearnim udarima na članice Alijanse.

Reč je o analizi rizika za civilnu odbranu na 13 strana koja je navodno pripremljena za nemački parlament.

Nemačka bi, kako list navodi, bila među glavnim metama u slučaju ruskog napada na NATO, a zvaničnici, kako piše "Bild", smatraju da je takav rizik "verovatan".

Prva faza napada Moskve navodno bi uključivala kampanju dezinformacija sa ciljem da podeli nemačko stanovništvo i destabilizuje društvo, a Rusija bi, predviđa se, sprovodila i sajber napade na kritičnu infrastrukturu.

Prema pisanju "Bilda", Kremlj bi potom rasporedio trupe na granicu sa NATO-om, a uporedo sa tim bi se, kako se tvrdi, odvijali i napadi i sabotaže na nemačkom tlu. Na meti bi bili i sateliti.

Treća faza bi podrazumevala "selektivne napade konvencionalnim oružjem i nekonvencionalnim sredstvima, takođe na ciljeve na teritoriji Nemačke", navodi medij.

Predviđeno je da će vrhunac zamišljenog ruskog napada biti "neprijateljstva na kopnu, na moru i u vazduhu na nemačkoj teritoriji", a sukob će poprimiti globalne razmere.

U članku se dalje navodi da nemačka vlada nije isključila mogućnost da Rusija upotrebi hemijsko i nuklearno oružje.

Poslednjih meseci nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je u nekoliko navrata predviđao da bi Rusija mogla da napadne NATO za pet do osam godina.

U januaru je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom pozvao svoje sunarodnike da se pripreme za potencijalnu vojnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije. I britanski ministar odbrane Grant Šaps je takođe predvideo globalni sukob između Zapada i Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje u roku od pet godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin jasno je, međutim, rekao da Moskva "nema interesa - geopolitički, ekonomski ili vojno - da vodi rat protiv NATO-a".

image