Svet

Biznismen iz Nju Džersija priznao da je pokušao da podmiti senatora Boba Menendeza

Hoze Uribe je jedan od trojice biznismena koji su povezani sa postupkom protiv Menendeza i njegove žene Nadin
Biznismen iz Nju Džersija priznao da je pokušao da podmiti senatora Boba Menendeza© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Biznismen iz Nju Džersija Hoze Uribe priznao je da je pokušao da podmiti demokratskog senatora iz te države Boba Menendeza.

Uribe, koji je postigao sporazum sa tužiocima koji prave proces protiv Menendeza, prozno je da je počinio više krivičnih dela, a tužioci tvrde i da je on, između ostalog, senatorovoj ženi dao automobil marke "mercedes", prenosi "Gardijan".

Kako se navodi u sporazumu koji je postignut sa Uribeom, on bi mogao da se suoči sa kaznom do 95 godina zatvora, ali bi njegova kazna mogla da bude i značajno manja ako bude sarađivao i svedočio protiv optuženih, na šta je on pristao.

Uribe je jedan od trojice biznismena koji su povezani sa postupkom protiv Menendeza i njegove žene Nadin. Vlasti tvrde da su senator i njegova žena prihvatili mito u obliku novca, zlatnih poluga i luksuznog automobila u zamenu za usluge i lobiranje u oblasti spoljne politike.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Uribe je optužen da je Menendezovoj ženi poklonio "mercedes" nakon što je Menendez kontaktirao državnog zvaničnika u vezi sa slučajem koji se tiče Uribeovog saradnika.

Uribe je optužen da je kupio luksuzni automobil Menendezovoj ženi nakon što je njen prethodni automobil uništen kada je udarila i ubila čoveka koji je prelazio ulicu. Ona nije bila krivično gonjena u vezi sa tom nesrećom.

Suđenje protiv Menendeza, njegove žene i dvojice biznismena iz Nju Džersija trebalo bi da počne u maju.

image