Svet

Kako ne zavoditi ženu: Američki pukovnik na dejting platformi delio državne tajne

Njegovu virtuelnu devojku zanimalo je mnogo detalja oko specijalne vojne operacije u Ukrajini
Kako ne zavoditi ženu: Američki pukovnik na dejting platformi delio državne tajne© STR/NurPhoto via Getty Images

Mnogo je načina da fascinirate ženu, ali pravi način za to sigurno nije slanje poverljivih podataka od državnog značaja - preko stranica za upoznavanje.

To je, doduše malo kasno, shvatio i penzionisani pukovnik američke vojske Dejvid Frenklin Slejter, koji danas izlazi pred sud zbog nezakonitog slanja dokumenata "koji bi mogli biti korišćeni za nanošenje štete Sjedinjenim Državama".

Slejter koji je do 2022. bio zaposlen u Strateškoj komandi - Stratkomu, koji nadzire američki arsenal nuklearnih projektila optužen je za zaveru i dva slučaja neovlašćenog otkrivanja informacija o nacionalnoj odbrani i preti mu do 10 godina zatvora.

Tu se, naime, opet pokazala slabost Amerikanaca na Ukrajince – Slejter je osobi, za koju je verovao da je žena iz Ukrajine prosleđivao i informacije koje je saznao iz poverljivih Stratkomovih brifinga, a koji se odnose na rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Zanesenom u igri zavođenja na račun nacionalne bezbednosti, Slejteru ni namanje nije bilo sporno da udovoljava "simpatiji" koja mu je često postavljala pitanja o državnim tajnama. 

"Voljeni Dejv, da li NATO i Bajden imaju tajni plan da nam pomognu?", pitala je pukovnikova draga, koju je još interesovano koliko je ruskih trupa raspoređeno u Ukrajini, i koja se nadala i da će "NATO sutra pripremiti neprijatno iznenađenje Putinu".

Bi-Bi-Si tako navodi da jedna od poruka od 11. marta glasi: "Dragi, šta se prikazuje na ekranima u posebnoj sobi?? Vrlo je zanimljivo".

Slejter je 23. marta dobio pitanje o jednoj zemlji, ali je taj deo u optužnici redigovan, pa nije jasno na koju zemlju se pitanje odnosilo.

"Ti si moj tajni agent. S ljubavlju", odgovarala mu je virtuelna devojka, koja je još pisala i "dragi moj Dejve, hvala na vrednim informacijama" i "ti si moj tajni doušnik, ljubavi". 

U dokumentima se ne navodi s kim je Slejter kontaktirao, lj ni naziv stranice za upoznavanje, mada je, znajući prirodu ovakvih platformi i brojne slučajeve "ketfišinga" odnosno lažnog predstavljanja - s druge strane internet veze mogao je biti i Vladimir Zelenski. 

Slučaj su istraživali FBI i Kancelarija za posebne istrage Vazduhoplovnih snaga SAD.

"Pojedinci s pristupom strogo poverljivim informacijama imaju određene odgovornosti", rekla je povodom ovog slučaja državna tužiteljka u Nebraski Suzan Ler.

image