Rusija

Američki plaćenici otkrili ruskim prankerima glavni problem ukrajinskih oružanih snaga

Šaljivdžije su u ime bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka razgovarale sa plaćenicima iz Sjedinjenih Država pod izgovorom da regrutuju strance za svoju ličnu vojnu kompaniju
Američki plaćenici otkrili ruskim prankerima glavni problem ukrajinskih oružanih snagawww.globallookpress.com © IMAGO/Presidential Office of Ukr

Američki plaćenici Džejson Friman i Džošua Džon Rendsford, koji su bili pripadnici ukrajinske "legije stranaca", priznali su u najnovijoj nameštaljci poznatih ruskih prankera Vovana i Leksusa, da je najveći problem Kijeva komanda Oružanih snaga Ukrajine. 

Šaljivdžije su u ime bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka razgovarale sa plaćenicima iz Sjedinjenih Država pod izgovorom da regrutuju strance za svoju ličnu vojnu kompaniju.

"Najveći problem je ukrajinska komanda, koja ne sluša vojnike sa iskustvom iz drugih ratova. Nije da ti ukrajinski komandanti nemaju iskustva, ali su veoma tvrdoglavi. Vikao sam na razne pukovnike koji su pobili celu ekipu. Izgubio sam poštovanje prema tim komandantima. Mnogi mladi ukrajinski vojnici ginu zbog loše taktike ili zbog loših naređenja", kazao je Friman.

On je dodao da ruska vojska "veoma brzo uči da se prilagođava onome što rade Ukrajinci" i prilagođava svoju taktiku. 

Rendsford se zauzvrat požalio da obaveštajni podaci u ukrajinskim trupama često "ne dopiru do onih kojima su potrebni".

Lažni Porošenko je zatražio od Rendsforda da oceni delovanje vojnog vrha Ukrajine, a posebno glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je bio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine u vreme kada je američka vojska bila u zoni borbenih dejstava.

"Neki od naših komandanata, poput načelnika štaba, mislim da nisu ni znali gde delujemo. On je skoro uvek bio odsutan kada nam je bilo potrebno vođstvo", odgovorio je američki plaćenik.

Ranije je Istražni komitet Rusije saopštio da istražuje krivične predmete protiv više od 590 plaćenika iz 46 država koje se bore na strani Ukrajine, uključujući državljane Velike Britanije, SAD i Gruzije.

image