Svet

Elitni britanski specijalci pod istragom zbog zločina u Siriji

Britanski vojnici su, prema tvrdnjama nadređenih, procenili su da se radi o džihadisti koji je nameravao da izvede samoubilački napad pa su ga likvidirali
Elitni britanski specijalci pod istragom zbog zločina u Sirijiwww.globallookpress.com © © Handout

Petorica pripadnika specijalne jedinice britanske vojske (SAS) pod istragom su zbog mogućih ratnih zločina počinjenih u Siriji pre nekoliko godina, preneo je Bi-Bi-Si. Zasad nisu uhapšeni, ali odeljenje za teške zločine Ministarstva odbrane sprovodi istragu protiv njih.

Brojni pripadnici specijalnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva bili su raspoređeni u Siriji u protekloj deceniji u operacijama protiv Islamske države. Ministarstvo odbrane saopštilo je da ozbiljno shvata tvrdnje o mogućim nedelima.

"Sve optužbe za krivična dela biće prosleđene policiji na dalju istragu", rekao je portparol ministarstva, prenosi Radio slobodna Evropa.

Istraga je navodno usmerena na incident koji se dogodio pre dve godine kada je ubijen jedan navodni džihadista za kojeg su britanski vojnici, prema tvrdnjama nadređenih, procenili su da namerava da izvede samoubilački napad pa su ga likvidirali.

Međutim, ministarstvo tvrdi da to nije izolovan slučaj i da "zastrašujućih" svedočanstava o ratnim zločinima ima još.

Jedinice SAS-a već godinama deluju u Siriji, a do pre koju godinu su bile i u Avganistanu.

Takođe, već neko vreme traje istraga jesu li specijalne snage Ujedinjenog Kraljevstva u noćnim racijama u Avganistanu između 2010. i 2013. godine ubijale civile i nenaoružane ljude.

image
VV inauguration
banner