Svet

Sad je i zvanično: "Bolton u štiklama" odustaje od predsedničke kandidature

Glavna Trampova rivalka za predsedničku nominaciju republikanca odustala je od trke posle za nju ne tako "super utorka"
Sad je i zvanično: "Bolton u štiklama" odustaje od predsedničke kandidatureGetty © Brandon Bell / Staff

Bivši američki predsednik Donald Tramp postao je republikanski kandidat na izborima 2024. godine, nakon što je Niki Hejli zvanično suspendovala svoju kampanju posle gubitaka na unutarstranačkim izborima u više država SAD.

Tramp je odneo pobedu u 14 od 15 država u kojima su u utorak održani predizbori, dok je Niki Hejli pobedila samo u Vermontu. Na kraju "super utorka", Tramp je imao 995 republikanskih delegata na konvenciji, Hejli – 89.

"Došlo je vreme da obustavim svoju kampanju", rekla je ona pristalicama u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

"Po svoj prilici Donald Tramp će biti republikanski kandidat kada se naša stranačka konvencija sastane u julu. Čestitam mu i želim mu dobro", dodala je ona.

Hejli je bila američka ambasadorka u UN tokom prvog Trampovog predsedavanja, ali je dala ostavku posle manje od dve godine na tom poslu, priklonivši se demokratama koje su pokušale da blokiraju Trampovu nominaciju sudije Breta Kavanoa za Vrhovni sud.

Svoju predsedničku kampanju pokrenula je uz podršku republikanske frakcije neprijateljske prema Trampu. Iako nije dobro prolazila na unutarstranačkim izborima, insistirala je da ostane u trci, tvrdeći da bi Tramp mogao da bude diskvalifikovan ili zatvoren. Njene jedine pobede u kampanji bile su u uporištu demokrata Vašingtonu i Vermontu. Južna Karolina, gde je bila guvernerka, glasala je za Trampa.

Spekulisalo se i da Hejli ima podršku demokrata što je, indirektno, danas potvrdio i predsednik SAD Džozef Bajden.

"Donald Tramp je jasno stavio do znanja da ne želi pristalice Niki Hejli. Želim da budem jasan: za njih ima mesta u mojoj kampanji. Znam da ima mnogo toga oko čega se nećemo složiti. Ali, o suštinskom pitanju očuvanja američke demokratije, zalaganja za vladavinu prava, ophođenja jedni prema drugima sa pristojnošću i dostojanstvom i poštovanjem, o očuvanju NATO-a i suprotstavljanju američkim protivnicima, nadam se i verujem da možemo naći zajednički jezik", poručio je on.

Odluku Niki Hejli da odustane od trke efektno je prokomentarisao i uzbunjivač Edvard Snouden. "Džon Bolton u štiklama nije poželjan kandidat? Ko bi rekao?"

Bolton je bio nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće i jedan od poznatijih "jastrebova" američkog establišmenta.

image