Svet

Poljskoj prekipelo: EU da ukine trgovinske povlastice Ukrajini

Želimo da pomognemo Ukrajini, ali moramo istovremeno da zaštitimo evropsko i poljsko poljoprivredno tržište, ukazao je poljski premijer Donald Tusk
Poljskoj prekipelo: EU da ukine trgovinske povlastice UkrajiniGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Varšava je predložila da Evropska unija ukine trgovinske prednosti koje su Ukrajini date nakon početka Specijalne vojne operacije, izjavio je poljski premijer Donald Tusk.

"Potrebne su promene koje bi zaštitile evropsko i poljsko tržište i poljske proizvođače", rekao je šef poljske vlade i objasnio da pod promenama podrazumeva vraćanje na delimično ista pravila koja su važila u trgovini sa Ukrajinom i drugim zemljama pre početka sukoba.

Pritom, prema njegovim rečima, Poljska ne namerava da zatvori granicu za robu iz Ukrajine.

"Mi zaista želimo da pomognemo Ukrajini, ali moramo istovremeno da zaštitimo evropsko i poljsko poljoprivredno tržište, tržište proizvođača", objasnio je Tusk.

U Poljskoj je 9. februara počeo protest poljoprivrednika koji organizuju akcije širom zemlje, blokiraju puteve i kontrolne prelaze na granici sa Ukrajinom. Na graničnim prelazima su neidentifikovana lica već nekoliko puta prosula žito iz ukrajinskih kamiona. Bilo je protesta i u poljskoj prestonici koji je organizovao sindikat poljoprivrednih radnika.

Glavni zahtevi demonstranata su zaustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i da EU odustane od svog ekološkog plana koji podrazumeva postizanje nulte emisije u atmosferu do 2050. godine.

Takođe, poljoprivrednici tvrde da su mere koje olakšavaju pristup Ukrajini tržištu EU dovele do nelojalne konkurencije i da su smanjile cene poljoprivrednih proizvoda u bloku.

image