Svet

Berlin se predomišlja o slanju "patriota" u Ukrajinu

Portparol nemačke vlade Kristijan Hofman rekao je da trenutno razgovaraju sa saveznicima o ovom predlogu
Berlin se predomišlja o slanju "patriota" u Ukrajinuwww.globallookpress.com © Leon Kuegeler/photothek.de via w

Portparol nemačke vlade Kristijan Hofman poručio je danas da se trenutno razmatra predlog Poljske da se Ukrajini isporuči nemački protivraketni odbrambeni sistem "patriot", prenosi Rojters.

"Razgovaramo sa našim saveznicima o tome kako da se da se odnosimo prema predlogu Poljske. Za nas je važno da poljski saveznici daju svoju ponudu za pomoć u oblasti bezbednosti. Takođe smo primetili da je ova ponuda naišla na dobar prijem u poljskoj javnosti, što nas je obradovalo", rekao je Hofman.

Berlin se ranije suprostavio zahtevima Varšave da se PVO sistemi "patriot" pošalju Ukrajini i poručio da su namenjeni za upotrebu na teritoriji NATO-a.

"Ovi sistemi su deo integrisane protivvazdušne odbrane NATO-a, što znači da su namenjeni da budu raspoređeni na teritoriji NATO-a", izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u Berlinu.

Nemačka ministarka je dodala da bi "svaka upotreba van teritorije NATO-a zahtevala prethodne razgovore sa Alijansom i saveznicima".

Ranije je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak zatražio od Nemačke da pošalje u Ukrajinu ove raketne bacače koji su ponuđeni Poljskoj.

"Posle daljih ruskih raketnih napada, zatražio sam od Nemačke da se sistemi patriot, koji su ponuđeni Poljskoj, prebace u Ukrajinu i razmeste na njenoj zapadnoj granici", napisao je Blaščak na Tviteru.

On je dodao da će ovi "sistemi zaštititi Ukrajinu od nestanka struje, kao i da će povećati bezbednost na njihovoj istočnoj granici".

Sistemi protivvazdušne odbrane kao što je patriot napravljeni su da presreću dolazeće rakete. Nemačka je imala 36 takvih sistema, kada je bila prva linija NATO-a tokom Hladnog rata, a čak i tada se oslanjala na podršku NATO saveznika. Danas su nemačke snage smanjene na 12 sistema, od kojih su dve raspoređene u Slovačkoj.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nacije trebaju da odluče da li će se jedinice protivvazdušne odbrane "patriot" poslati u Ukrajinu, na pitanje o poljskim zahtevima da Nemačka preda te sisteme Kijevu, prenosi Rojters.

"Konkretne odluke o specifičnim sistemima su nacionalne odluke. Ponekad postoje sporazumi sa krajnjim korisnicima tako da oni moraju da se konsultuju sa drugim saveznicima. Ali na kraju, tu odluku moraju da donesu nacionalne vlade", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li alijansa rizikuje da postane strana u sukobu slanjem sistema "patriot" u Ukrajinu, Stoltenberg je saopštio da su saveznici Kijevu već isporučili napredno oružje bez slanja vojnika NATO-a, navodi Rojters.

"To je urađeno tako da kada postoji potreba za specijalistima da upravljaju ovim naoružanjem, bilo da se radi o sistemima protivvazdušne odbrane ili drugim naprednim artiljerijskim sistemima, Ukrajinci prolaze obuku u jednoj od zemalja NATO-a", rekao je Stoltenberg.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je danas da će Nemačka da odluči gde će biti stacionirane njene jedinice protivvazdušne odbrane "patriot", i dodao da bi za bezbednost Poljske bilo bolje da se nalaze na ukrajinskoj teritoriji blizu granice.

"Sa vojne tačke gledišta, bilo bi najbolje da se nalaze u Ukrajini kako bi zaštitili i poljsku teritoriju, tada bi najefikasnije štitili i Ukrajinu i Poljsku. Ali odluka je na nemačkoj strani", rekao je Duda na konferenciji za novinare u Kaunasu u Litvaniji.

image