Svet

Sijarto: Trampov povratak na čelo SAD obezbediće novi svetski poredak zasnovan na miru i stabilnosti

NATO nije strana u ratu u Ukrajini i članice moraju da daju sve od sebe da izbegnu direktnu konfrontaciju s Ruskom Federacijom, rekao je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Trampov povratak na čelo SAD obezbediće novi svetski poredak zasnovan na miru i stabilnostiGetty © Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

Svetu je potrebno da bivši predsednik SAD Donald Tramp pobedi na izborima u novembru jer samo snažan američki lider može da obezbedi stabilnost i mir u međunarodnim odnosima, smatra ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Iz iskustva znamo da jak predsednik SAD može osigurati stabilnost i sigurnost globalnog poretka. Međutim, kada takav nedostaje, nestabilnost je široko rasprostranjena. Dakle, ukoliko bude izabran odlučan predsednik, ovaj novi svetski poredak što se formira pred našim očima će se stabilizovati", istakao je Sijarto u intervjuu za "Brajtbart njuz" dok je s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom boravio na Floridi u poseti Trampu.

S tim u vezi je istakao i da bi takav predsednik uticao na to da se rat u Ukrajini brzo završi, kao i da se reši sukob na Bliskom istoku.

"Bez Trampa kao predsednika, ovaj rat će se nastaviti još dugo, što će rezultirati još većim brojem žrtava i velikim razaranjima. Naša najveća nada je da će Tramp, ako pobedi na izborima 2024, sklopiti mir", naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je ujedno kritikovao aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog nemoći koju pokazuje na globalnoj političkoj sceni.

Prema njegovim rečima, Mađarska se zalaže za mir, dok je većina zemalja u Evropi za rat. Takođe, kako je rekao, Evropska unija primenjuje dvostruke standarde prema Izraelu, odnosno Ukrajini, što je posledica vladavine liberalnog mejnstrima u EU koji ostavlja veoma ograničen prostor za racionalni dijalog.

"Liberalni mejnstrim, nažalost, vlada medijima, politikom i evropskim političkim pejzažom. Dakle, kada zastupate racionalan pristup, na primer kada pitate zašto se ne nastoji da što manje ljudi pogine (u Ukrajini), onda vas odmah okrive da ste ruski špijun, Putinov saveznik ili propagandista Kremlja. Dakle, nema prostora za racionalni dijalog", pojasnio je Sijarto.

Dodao je da bi i na tu temu Mađarska bila zadovoljna da Tramp pobedi na novembarskim izborima – "ovakva vrsta ogromnog pritiska na konzervativne političke snage širom sveta biće značajno smanjena".

Sijarto je komentarisao i prijem Švedske u NATO, rekavši da se njegova zemlja zalaže za jaku Severnoatlantsku alijansu.

"Zainteresovani smo da NATO bude jak i mi smo među onih osam zemalja koje poštuju odredbu da odvajaju dva procenta BDP-a na zajedničku odbranu, što znači da 24 države to ne poštuju. S druge strane, smatramo da je disciplina veoma važna. Dakle, svi moraju da poštuju odluku koja kaže da NATO nije strana u ratu u Ukrajini i da članice moraju da daju sve od sebe da izbegnu direktnu konfrontaciju s Ruskom Federacijom", zaključio je Peter Sijarto.

image