Svet

Sijarto objasnio zašto se Mađarska protivi slanju NATO snaga u Ukrajinu

Odluka o slanju vojske u zonu sukoba bi pogazila rešenje koje je Alijansa donela pre dve godine da ne interveniše u ukrajinskom sukobu
Sijarto objasnio zašto se Mađarska protivi slanju NATO snaga u Ukrajinuwww.globallookpress.com © Thomas Imo/photothek.net via www

Slanjem NATO snaga u Ukrajinu bila bi prekršena odluka Alijanse da se ne meša u ukrajinski sukob – Budimpešta će biti protiv toga, naglasio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa u zonu sukoba, čemu se većina saveznika oštro protivi.

Pre dve godine Alijansa je odlučila da ne interveniše u ukrajinskom sukobu, podsetio je Sijarto, odgovarajući na pitanje koliki je rizik slanja kopnenih trupa NATO-a u Ukrajinu i da li će Mađarska biti protiv toga.

"Postoji odluka NATO-a koju podržavamo. I ta zajednička odluka nam ne dozvoljava da pošaljemo bilo kakve kopnene trupe u Ukrajinu. Mi to nikada nećemo prihvatiti", naveo je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim rečima, Mađarska nije i neće isporučivati oružje i neće slati vojnike u Ukrajinu.

"Moram da vam kažem da su me, posle te izjave francuskog predsednika Makrona, veoma ohrabrile reči velike većine evropskih lidera, jer su skoro svi, uključujući i generalnog sekretara, jasno stavili do znanja da takvih planova i namera nema. I zaista se nadam da je tako", objasnio je Sijarto.

U suprotnom, nastavio je, "ako se NATO trupe pojave u Ukrajini, doći ćemo veoma brzo do onoga što ne želimo – do trećeg svetskog rata koji možemo izbeći", rekao je Sijarto, ističući da ne želi da on, njegova porodica ili deca moraju da žive u ratnim uslovima.

Sastanak Orbana i Trampa o Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban će se 8. marta u Floridi sastati u sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i razgovaraće o uspostavljanju mira u Ukrajini i istočnom delu Evrope, potvrdio je Sijarto.

U Budimpešti veruju da je "mir u Ukrajini jednako predsednik Tramp", objasnio je šef mađarske diplomatije i dodao da, ako Tramp ne bude izabran, ima mnogo manje nade za mir u doglednoj budućnosti u Ukrajini.

"Razumemo da naš stav ne deli većina zemalja u Evropi. Ali ipak smo u to uvereni", istakao je mađarski ministar i dodao da, s druge strane, Mađarska "ne želi da govori Amerikancima koga da biraju, a koga ne".

"U potpunosti poštujemo pravo Amerikanaca da biraju svog predsednika i uvek radimo sa onim predsednicima i administracijama koji su izabrani", objasnio je ministar.

Međutim, nastavio je, dok je Tramp bio na vlasti, američko-mađarski odnosi su bili na visokom nivou i nije bilo velikih globalnih ratova. Da je Tramp pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine, sukob "ne bi izbio u Ukrajini, a ova situacija na Bliskom istoku bi se rešila mnogo brže", ukazao je Sijarto.

Ako se na čelu SAD nalazi snažno rukovodstvo, to postaje stabilizujući faktor na globalnom nivou, ocenio je šef mađarske diplomatije.

"Nisu bili u pravu oni koji su govorili da će razvoj događaja na ratištu poboljšati vojnu situaciju u korist Ukrajine. Oni koji su isporučivali oružje Ukrajini doprineli su da se rat produži", ukazao je Sijarto.

Sukob u Ukrajini će se neizbežno završiti pregovorima, jer, kako smatra Sijarto, "Kijev ne može da pobedi Rusiju", a "Rusija ne može da pobedi ceo Zapad".

"I onda ostaje samo jedno pitanje: 'Kada? Pre ili kasnije?'", zaključio je ministar i naveo da što pre počnu ovi pregovori, to će manje ljudi poginuti i biće manje štete.

image