Svet

Sijarto: Što kasnije počnu pregovori, to će gore biti za Kijev

Vreme je definitivno na strani Rusije, Rusi imaju uspeha na bojnom polju, ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova
Sijarto: Što kasnije počnu pregovori, to će gore biti za KijevGetty © Thierry Monasse

Što kasnije počnu pregovori o mirnom rešenju u Ukrajini, to će gore biti za Kijev, jer je u poslednje vreme uspeh Rusije na bojnom polju svima postao očigledan, ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Već nekoliko meseci slušam na savetima ministara spoljnih poslova da Ukrajinci pokušavaju da zauzmu položaje na bojnom polju koji bi im omogućili da počnu pregovore s povoljnije pozicije", naveo je Sijarto za radio Košut, naglasivši da je svima postalo jasno da je ukrajinski scenario pao u vodu.

Vreme je definitivno na strani Rusije, Rusi imaju uspeha na bojnom polju, istakao je mađarski ministar.

"NATO je odbrambeni savez, a ne napadački, Alijansa nema zadatak da bilo koga napada", ukazao je Sijarto, poručivši zemljama NATO-a da se ponašaju odgovorno u narednom periodu.

"Izjave koje su donedavno zapadnoevropski političari davali jedan za drugim su krajnje neodgovorne i opasne. U ovako napetoj situaciji poražavajuće značenje imaju i reči, ne samo dela",  primetio je Sijarto, ocenivši da bi neodgovorne izjave mogle da dovedu do tragedije i bezbednosne krize svetskih razmera.

Zato je, nastavio je, najvažnije da se svi vrate zdravom razumu, ponašaju se odgovorno i uzdrže ne samo od postupaka, već i od izjava koje bi u ovom slučaju mogle da dovedu do eskalacije, dodao je šef mađarske diplomatije.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju u sukobu, ma koliko oružja i vojne pomoći joj Zapad dao. Prema njegovim rečima, podrška Ukrajini ima veoma visoku političku cenu za Evropu gde svi postepeno prestaju da veruju u sposobnost Kijeva da pobedi u sukobu.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje.

image