Svet

Sijarto poručio: Nove sankcije EU protiv Rusije nemaju smisla, dodvoravaju se SAD

Evropska unija koja boluje od ratne psihoze želi samo da se dodvori Vašingtonu, liberalnim medijima i nevladinim organizacijama, kaže ministar spoljnih poslova Mađarske
Sijarto poručio: Nove sankcije EU protiv Rusije nemaju smisla, dodvoravaju se SADwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Evropska unija planira da usvoji novi paket sankcija protiv Rusije kako bi ugodila SAD, napisao je na Fejsbuku šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Evropska unija, koja boluje od ratne psihoze, želi samo da se dodvori Vašingtonu, liberalnim medijima i nevladinim organizacijama usvajanjem novog, ovoga puta doduše potpuno besmislenog paketa sankcija, koji je samo demonstrativna odluka", izjavio je Sijarto.

Odluka će, kako je objasnio, biti doneta zbog "druge godišnjice početka rata".

Ipak, on je upozorio evropske zvaničnike da bi taj datum trebalo da ih natera da porade na što skorijem prekidu vatre, ali da danas nema takvih predloga.

Brisel, podsetimo, razmatra 13. po redu paket sankcija protiv Moskve, koji bi mogao da stupi na snagu 24. februara. 

Mađarska se od početka Specijalne vojne operacije protivi sankcijama protiv ruskih energenata i pružanju vojne pomoći Kijevu. U martu 2022. godine, parlament zemlje doneo je i uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije Mađarske.

Mađarski zvaničnici jedni su od retkih evropskih zvaničnika koji održavaju kontakt sa ruskom stranom, a Budimpešta neretko ističe i da su evropske sankcije, zapravo, nanele veliku štetu evropskoj privredi.

image