Svet

Sijarto jasno poručio: Mađarska je protiv slanja trupa i oružja u Ukrajinu

Rat se ne sme produbljivati i širiti, već okončati, rekao je šef mađarske diplomatije
Sijarto jasno poručio: Mađarska je protiv slanja trupa i oružja u UkrajinuGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Mađarska je odlučno protiv slanja vojnog osoblja i oružja u Ukrajinu. Smatramo da sukob ne treba produbljivati, već okončati, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Čuli smo vesti o jučerašnjem sastanku u Parizu. Stav Mađarske je jasan i čvrst: nismo spremni da pošaljemo ni oružje, ni vojnike u Ukrajinu. Rat se ne sme produbljivati i širiti, već okončati", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare" – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. 

On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu" i istakao da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da još nije postignut konsenzus.

Nakon Makrona, oglasio se francuski premijer Gabrijel Atal, koji takođe nije isključio slanje vojske u Ukrajinu i dodao da Pariz "neće moći da se pomiri" sa pobedom Rusije.

Komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da nije isključeno da Zapad neće slati trupe u Ukrajinu, premijer Grčke Kirijakos Micotakis je rekao da za njegovu zemlju ta opcija ne postoji.

"Za Grčku nema govora o slanju evropskih snaga ili snaga NATO-a u Ukrajinu", izjavio je Micotakis posle konferencije evropskih lidera u Parizu, ali i istakao da je to stav "većine njegovih kolega".

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da je razočaran sastankom u Parizu o Ukrajini jer nije bilo ni jedne reči o miru.

Fico, koji je više puta govorio o potrebi pregovora, rekao je da je atmosfera na sastanku "bila vojna", kao i da već postoje zemlje koje su spremne da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu.

image