Svet

Podlegao pritiscima: Premijer Haitija podneo ostavku

Ostavka premijera Haitija dolazi nakon sastanka regionalnih lidera na Jamajci o okviru za političku tranziciju te zemlje
Podlegao pritiscima: Premijer Haitija podneo ostavku© Richard Pierrin/Getty Images)

Premijer Haitija Arijel Anri podneo je ostavku nakon višenedeljnog pritiska i sve većeg nasilja u toj karipskoj zemlji, saopštio je predsednik Grupe karipskih zemalja i lider Gvajane Ifran Ali.

Ostavka premijera Haitija dolazi nakon sastanka regionalnih lidera u ponedeljak na Jamajci, gde su razgovarali o političkoj tranziciji na Haitiju.

"Prihvatamo ostavku premijera Ariela Anrija nakon uspostavljanja prelaznog  predsedničkog saveta i imenovanja privremenog premijera", izjavio je Ali, nakon čega je zahvalio političaru na njegovoj službi Haitiju.

Kako je dodao, prelazni predsednički savet imaće dva posmatrača i sedam članova sa pravom glasa, uključujući predstavnike nekoliko koalicija, privatnog sektora i civilnog društva i jednog verskog vođu.

Savet je dobio mandat da brzo imenuje privremenog premijera, dodao je, napomenuvši da niko ko namerava da se kandiduje na sledećim izborima na Haitiju neće moći da postane privremeni premijer.

Anri je prethodno boravio u Keniji, kako bi potpisao sporazum o raspoređivanju međunarodnih bezbednosnih snaga da pomognu u borbi protiv nasilja, kada su bande napale policijske stanice i upale u dva najveća zatvora na Haitiju.

Podsetimo, pucnjava u centru prestonice Haitija Port-o-Prensu i na području gradskog međunarodnog aerodroma počela je 29. februara, u odsustvu premijera Ariela Henrija. 

Kriminalne grupe paralisale su život u Port-o-Prensu, saopštavajući da nameravaju da spreče Henrija da se vrati na čelo zemlje i da je "oslobode". U zemlji je proglašeno vanredno stanje.

Haiti proživljava decenijama dugu društveno-političku krizu koja se pogoršala nakon ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu 2021. Od tada je nereagovanje vlasti dovelo do neviđenog porasta kriminala pod uticajem gangsterskih grupa koje se bave iznudom, kidnapovanjem radi otkupa i kontrolišu čitava područja zemlje, uključujući i terminale za gorivo.  

image