Svet

Direktor CIA: Pomaganje Kijevu pomaže Sjedinjenim Državama da obuzdaju Kinu

Prema mišljenju Vilijama Bernsa, kineski predsednik Si Đinping nije očekivao akcije koje su preduzeli Kijev i Zapad, nakon što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju
Direktor CIA: Pomaganje Kijevu pomaže Sjedinjenim Državama da obuzdaju Kinu© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Sjedinjene Države pružaju pomoć Ukrajini, delom zato što takve aktivnosti pomažu u obuzdavanju Kine, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns.

"Verujem da smo savršeno sposobni da nastavimo da podržavamo Ukrajinu u sukobu čije posledice sežu daleko izvan Ukrajine i evropske bezbednosti. Kontinuirana podrška Ukrajini ne samo da ne šteti već zapravo pomaže obuzdavanju Kine. Bilo da je reč o Tajvanu, Južnom kineskom moru ili drugim tačkama", rekao je šef CIA na saslušanju Odbora za obaveštajne poslove američkog Senata povodom godišnjeg izveštaja šefova obaveštajnih službi SAD.

Prema našoj proceni, nastavio je Berns, kineskog predsednika Sija Đinpinga je "otreznila" situacija u Ukrajini. Prema mišljenju šefa CIA, Si Đinping nije očekivao akcije koje su Kijev i Zapad, pre svega SAD, preduzeli nakon što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju (SVO).

Ako Vašington ne obnovi opsežne isporuke oružja i vojne opreme Kijevu, Zapad će se suočiti sa posledicama kako u Evropi, tako i "u svim regionima Indijskog i Tihog okeana", uveren je Berns. Prema njegovim rečima, odbijanje SAD da dalje podrže Ukrajinu ne samo da će pojačati sumnje u pouzdanost SAD među saveznicima i partnerima u azijsko-pacifičkom regionu, već će i "raspaliti ambicije kineskog rukovodstva" u pogledu Tajvana i Južnog kineskog mora.

Istovremeno, šef CIA je rekao da je "upravo" bio u svojoj desetoj poseti Ukrajini, ne navodeći detalje.

U izveštaju američkih obaveštajnih agencija navodi se da se SAD suočavaju sa "sve krhkijim svetskim poretkom" koji je pritisnut konkurencijom velikih sila, transnacionalnim izazovima i regionalnim sukobima, prenosi Rojters.

"Ambiciozna, ali zabrinuta Kina, konfrontirajuća Rusija, neke regionalne sile, kao što je Iran, i sposobniji nedržavni akteri osporavaju dugogodišnja pravila međunarodnog sistema, kao i primat SAD u njemu", naveli su šefovi agencija u svom godišnjem izveštaju za 2024.

U izveštaju se navodi da Kina pruža ekonomsku i bezbednosnu pomoć Rusiji i upozorava da bi Kina mogla da koristi tehnologiju da pokuša da utiče na ovogodišnje izbore u SAD. U izveštaju se takođe navodi da je trgovina između Kine i Rusije u porastu od početka sukoba u Ukrajini i da je kineski izvoz robe koja može da se koristi u vojne svrhe porastao više od tri puta od 2022.

Šef američke odbrambene obaveštajne agencije Džefri Kruz, koji je učestvovao na saslušanjima, priznao je da je "Kina u usponu", da se kreće ka tome da "u ne tako dalekoj budućnosti" postane "vodeća svetska vojna sila".

"Međutim, SAD su već danas vodeća svetska vojna sila. Stoga je imperativ za nas da ostanemo na istoj putanji, da idemo korak po korak sa njima, obezbeđujući da budemo ispred rasta koji vidimo u Kini", rekao je šef američke vojne obaveštajne službe.

image