Svet

Vilijam Berns u "Forin afersu": Kako direktor CIA vidi svetske probleme

Obračun sa Iranom od suštinske je važnosti za bezbednost Bliskog istoka, dok je ključ uspeha u Ukrajini slanje još zapadne pomoći, smatra direktor CIA
Vilijam Berns u "Forin afersu": Kako direktor CIA vidi svetske probleme© Tanjug/AP Photo/Sam McNeil

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izneo je, u autorskom tekstu za "Forin afers", svoje viđenje sveta danas.

Bliski istok

Dok rat na Bliskom istoku bukti i preti da preraste u širi sukob, Berns je podsetio da je decenijama radio na Bliskom istoku koji je retko kad bio ovoliko "zapetljan i eksplozivan" i procenio da je ključ za bezbednost Izraela i čitavog regiona obračun sa Iranom.

"Iranski režim je ohrabren krizom i izgleda spreman da se bori do svog poslednjeg regionalnog zastupnika istovremeno šireći svoj nuklearni program i omogućavajući rusku agresiju", naveo je Berns.

"U mesecima posle 7. oktobra, Huti, jemenska pobunjenička grupa u savezu sa Iranom, počeli su da napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru, a rizici od eskalacije na drugim frontovima i dalje postoje", naveo je.

Berns je naglasio i da SAD nisu "ekskluzivno odgovorne za rešavanje bilo kog od mukotrpnih problema Bliskog istoka" ali da se nijedan ne može rešiti bez aktivnog učešća Vašingtona.

Rusija

Osvrnuvši se na sukob u Ukrajini, Berns je naveo da je proveo dve decenije pokušavajući da razume "zapaljivu kombinaciju pritužbi, ambicija i nesigurnosti" ruskog predsednika Vladimira Putina i da je došao do zaključka da je greška potcenjivati njegovu "fiksaciju da kontroliše Ukrajinu".

Uprkos propaloj kontraofanzivi Kijeva, haosu unutar ukrajinskog rukovodstva, žrtvama i sve češćim pozivima da se sukob okonča, direktor CIA je uveren da će Rusija izgubiti jer, kako je sročio, njena ekonomija već trpi, Moskva postaje "vazal" Pekinga, a podrška Putinu opada.

Berns smatra da je "ključ uspeha u Ukrajini" dalje slanje milijardi dolara vredne pomoći Kijevu.

"Sa manje od pet odsto odbrambenog budžeta SAD, to je relativno skromna investicija sa značajnim geopolitičkim povratima za Sjedinjene Države i značajnim povratima za američku industriju. Održavanje protoka oružja staviće Ukrajinu u jači položaj ako se ukaže prilika za ozbiljne pregovore. Ona nudi šansu da se osigura dugoročna pobeda Ukrajine i strateški gubitak za Rusiju; Ukrajina bi mogla da zaštiti svoj suverenitet i obnovi, dok bi Rusija bila ostavljena da se nosi sa trajnim troškovima Putinove gluposti. Izlazak SAD iz sukoba u ovom ključnom trenutku i prekid podrške Ukrajini, bio bi autogol istorijskih razmera", naveo je Berns.

Kina

Kina je jedini suparnik SAD kada je reč o preoblikovanju međunarodnog poretka i, navodi Berns, ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehničku moć to da učini.

Berns priznaje da je ekonomska transformacija Kine u proteklih 50 godina bila fascinantna i naglašava da SAD nemaju problem sa tim uspehom, već sa Si Đinpingom koji ne pokušava da "ojača i revitalizuje međunarodni sistem koji je omogućio Kini tu transformaciju" već želi da ga promeni.

Direktor CIA je ukazao i da sve više jača alternativa međunarodnom sistemu na čijem su čelu SAD i da se sada pojavljuju zemlje - "demokratije i autokratije, razvijene ekonomije i ekonomije u razvoju koje diverzifikuju svoje odnose kako bi maksimalno iskoristile svoje mogućnosti".

Prema njegovom mišljenju, Vašington bi trebalo da pažljivo prati "rivalstvo između sve većeg broja srednjih sila, koje su istorijski pomogle da se izazovu sukobi između velikih".

image