Svet

Američki admiral: Vašingtonu potrebna veća mornarica kako bi mogao da se suprotstavi Kini

SAD moraju brzo da počnu da prave brodove jer će Kina za kratko vreme prestići američku mornaricu
Američki admiral: Vašingtonu potrebna veća mornarica kako bi mogao da se suprotstavi KiniGetty © China Photos / Stringer

Sjedinjene Države će morati da prošire svoju mornaricu i nabave još brodova ako žele da idu u korak sa kineskim snagama, smatra penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis.

"Ne morate biti matematičar-nobelovac da biste shvatili da će broj kineskih brodova nastaviti da nas nadmašuje", rekao je bivši komandant NATO-a.

U julu su procurili obaveštajni podaci američke mornarice na osnovu koji se vidi da su kapaciteti kineske brodogradnje 232 puta veći od američkih.

Kina ima najveću mornaricu na svetu, sa više od 355 brodova u svojoj floti, prema izveštaju Američkog mornaričkog instituta za 2021. SAD imaju manju flotu od 296 brodova, prema izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije iz 2021.

"Imamo mnogo više iskustva, ali kvantitet sam po sebi ima kvalitet", rekao je Stavridis. "Moramo da izgradimo više ratnih brodova. Moramo da razmišljamo o američkoj mornarici koja se približava brojci od 350 brodova".

"Ne želimo da budemo svetski policajci, ali želimo da živimo u bezbednom susedstvu. A to ponekad znači da imamo veoma sposobne vojne snage", rekao je Stavridis. "Za to nam je potrebna veća mornarica", objasnio je.

Bivši komandant NATO-a takođe smatra da će snaga američkih vojnih saveza otupiti kinesku ofanzivu.

"Ako bismo završili u ratu sa Kinom, to ne bi bile samo SAD i Kina. Imamo saveznike koji su se zakleli da će doći i biti deo takve vojne kampanje. To su Japan, Južna Koreja, Filipini, Australija, Novi Zeland. Dakle, to je mnogo vatrene moći kada sve to spojite", naveo je Stavridis.

image