Svet

Taker Karlson: Krim je vraćen Rusiji demokratskim referendumom

Poznati voditelj je pomenuo i antiruske sankcije konstatujući da se radi o surovoj politici SAD koja nije zasnovana na pravilima
Taker Karlson: Krim je vraćen Rusiji demokratskim referendumomGetty © Photo by Scott Olson/Getty Images

Krim je postao deo Ruske Federacije zahvaljujući demokratskom referendumu, izjavio je američki novinar Taker Karlson.

"Na Krimu je održan referendum na kojem je većina građana, to jest 90 odsto ruskog stanovništva Krima upitano da li žele da budu deo Ukrajine posle prevrata 2014. godine ili deo Rusije. I oni su rekli – Rusije. Rekao bih da je to demokratski proces", izjavio je Karlson u intervju s voditeljem Krisom Kuomom.

Popularni voditelj je rekao i da se zapadne sankcije uvedene Rusiji kose s konceptom svetskog poretka zasnovanog na pravilima.

"Ova mera nije zasnovana na pravilima već je reč o veoma surovoj politici koju sprovodi američka vlada koristeći dolar i sankcije", precizirao je Karlson, te dodao da je protiv isključivanja Rusije iz sistema SVIFT i oduzimanja imovine od ruskih biznismena.

Prema njegovim rečima, mere koje Vašington preduzima protiv Rusije primoraće i druge da se zamisle o tome da li da drže aktive u SAD i koriste dolar.

Krim je pripojen Rusiji nakon referenduma održanog 16. marta 2014, a posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje s RF glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, dok predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je pitanje Krima zatvoreno.

image