Svet

Izbori u Džordžiji obezbeđuju Trampu i Bajdenu nominacije

Iz Džordžije je potekla jedna od četiri optužnice protiv Trampa, zbog pokušaja da preokrene izborni rezultat u toj državi u svoju korist 2020. godine
Izbori u Džordžiji obezbeđuju Trampu i Bajdenu nominacije© Tanjug/AP Photo

Ukoliko pobede na stranačkim izborima u Džordžiji, državi koja donosi veliki broj delegata i koja može da ima ključnu ulogu na predsedničkim izborima u novembru, prvi čovek SAD Džozef Bajden i bivši američki lider Donald Tramp i formalno će obezbediti svoje stranačke nominacije, prenosi Glas Amerike.

Za Trampa bi pobeda na primarnim republikanskim izborima u Džordžiji mogla da znači i da je osvojio dovoljan broj delegata da bude proglašen predsedničkim kandidatom.

Tramp praktično nema protivkandidate otkako se i Niki Hejli povukla iz trke, a broj Bajdenovih izazivača se takođe smanjio otkako je to učinio i Din Filips, mada ni on, kao ni autorka Merijen Vilijamson nisu Bajdenu odneli mnogo glasova, piše Glas Amerike.

U Džordžiji svi imaju pravo glasa, to jest nije potrebno da je neko registrovan pri partiji da bi glasao.

Demokratama primarni izbori u toj državi donose 108 delegata, a republikancima 59.

Džordžija je značajna i jer je odatle potekla jedna od četiri optužnice protiv Trampa, zbog pokušaja da preokrene izborni rezultat u toj državi u svoju korist 2020. godine.

Tramp je na poslednjim predsedničkim izborima izgubio u Džordžiji od Bajdena za 11.779 glasova i, prema optužnici, od šefa državne izborne komisije Breta Rafenspregera je tražio da mu te glasove pribavi, na šta ovaj nije pristao.

Suđenje u tom postupku još nije počelo, a Tramp negira da je pokušao da preokrene izborni rezultat u svoju korist, navodi Glas Amerike.

image