Svet

Alijev se usprotivio učešću Makrona u pregovorima oko Nagorno-Karabaha

Jermenski premijer Nikol Pašinjan nastaviće pregovore samo ako u njima učestvuje Emanuel Makron, što predsednik Azarbejdžana ne prihavata
Alijev se usprotivio učešću Makrona u pregovorima oko Nagorno-Karabahawww.globallookpress.com © IMAGO/R4924_italyphotopress

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev usprotivio se učešću Francuske u mirovnom procesu između Bakua i Jerevana i kritikovao je francuskog lidera Emanuela Makrona, optužujući ga za pristrasnost.

Alijev je primetio da, za razliku od Francuske, drugi posrednici u rešavanju Nagorno-Karabaškog konflikta, poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, nikada nisu stajali na strani neke od zavađenih zemalja.

"Manje od nedelju dana nakon sastanka u Pragu, francuski predsednik Makron je kritikovao Azerbejdžan i optužio nas za ono što nismo uradili. Nakon toga usledila je poznata rezolucija francuskog Senata, koja je uvredljiva i apsolutno neprihvatljiva. Zatim je usledila još jedna antiazerbejdžanska rezolucija Francuske skupštine, pa pokušaj Francuske da nas napadne kroz samit Međunarodne organizacije Frankofonije. S obzirom na to, jasno je da Francuska ne može da učestvuje u mirovnom procesu", rekao je Alijev na međunarodnoj konferenciji u Bakuu.

On je objasnio da bi sledeći sastanak u Briselu trebalo da bude održan 7. decembra. Međutim, juče je Hikmet Hadžijev rekao da jermenski premijer, Nikol Pašinjan, želi sastanak samo ako će njemu prisustvovati Emanuel Makron.

"Naravno, to se neće dogoditi", naglasio je Alijev.

Pašinjan je želi sastanak sa Alijevom samo uz prisustvo Makrona i Mišela

Portparol jermenskog ministarstva spoljnih poslova Van Unanjan rekao je da je Jerevan spreman za sastanak lidera Jermenije i Azerbejdžana u četvorostranom formatu, što podrazumeva učešće francuskog predsednika Emanuela Makrona i šefa Evropskog saveta Šarla Mišela.

"Podsećamo da je prethodni sastanak u Pragu, gde je postignut dogovor da se sastanci nastave, održan u četvorostranom formatu. Logično je da format sastanka i sastav učesnika bude isti", rekao je Unanjan novinskoj agenciji "Armenpress".

Prema njegovim rečima, sve sumnje da Jermenija pokušava da poremeti sastanak i mirovni proces koje gaji Azerbejdžan nemaju veze sa realnošću.

"Republika Jermenija je spremna za sastanak 7. decembra u skladu sa dogovorom i formatom postignutim u Pragu", rekao je Unanjan.

Dodao je da Azerbejdžan još nije odgovorio na predloge Jermenije o mirovnom sporazumu.

image
VV inauguration
banner