Svet

"Bild": Trampov tajni plan za Ukrajinu

Ideja povratka Donalda Trampa u Belu kuću ozbiljno je uznemirila Zapad
"Bild": Trampov tajni plan za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Mike Stewart

Obećanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da će, kad ponovo uđe u Belu kuću, zaustaviti sukob u Ukrajini u roku od 24 časa, ali i upozorenje da će članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu prepustiti sudbini, uznemirila je Kijev i njihove zapadne saveznike.

Nemački "Bild" odmah je izjavu o "miru za 24 sata" okarakterisao kao Trampovo hvalisanje i dodvoravanje ruskom lideru Vladimiru Putinu. "To je uobičajeno Trampovo besmisleno hvalisanje", citirao je list eksperta za spoljnu politiku Ijana Bremera.

U pokušaju da nekako otkrije šta je Trampov "tajni plan za Ukrajinu", "Bild" navodi da u konzervativnim krugovima kruže ideje koje je nedavno izneo Ilon Mask – Rusija će zadržati Krim kao i teritoriju koju je oslobodila, a Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Maskov plan je odbačen kao "ruska propaganda", ali njegove ideje odgovaraju ljudima u Trampovom okruženju, navodi "Bild" i podseća da je popularni voditelj Taker Karlson uradio intervju sa Putinom, a sam Tramp "sluša izolacioniste koji žele da smanje ulogu Amerike kao globalnog lidera" i koji "tvrde da Kijev ne može da pobedi i da milijarde koje mu se šalju treba uložiti kod kuće", u Ameriku.

Postoje i strahovi da bi Tramp mogao da izvede SAD iz NATO-a i odustane od odbrane Evrope, što bi imalo ozbiljne posledice po Nemačku, navodi "Bild" i zaključuje da je situacija "alarmantna".

image