Svet

Od "brm-brm" do Džilinih "rizičnih fotografija": O čemu je sve Bajden pričao sa specijalnim tužiocem

En-Bi- Si je imao uvid u transkript razgovora američkog predsednika sa tužiocem Hurom o postupanju sa poverljivim dokumentima
Od "brm-brm" do Džilinih "rizičnih fotografija": O čemu je sve Bajden pričao sa specijalnim tužiocem© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Bombastični izveštaj specijalnog tužioca Roberta Hura o postupanju predsednika Džoa Bajdena sa poverljivim dokumentima koji je predstavljen Kongresu, prikazao je američkog predsednika kao "starijeg čoveka sa slabim pamćenjem", a transkript njihovog razgovora u koji je En-Bi-Si imao uvid, osvetljava čega to Bajden ne može da se seti, a o čemu voli da beskonačno priča.

Bajden je, tokom intervjua s Hurom govorio kao da razmišlja naglas, a zatim pričao priče, što bi Srbi rekli "o Markovim konacima", praveći digresije kao na primer dok je do detalja prepričavao posetu Mongoliji gde je pokazao svoje streličarske veštine, i gde je u njegovu čast bila priređena svečanost. Na sve to, Bajden je u jednom trenutku "oponašao zvuk automobila"- što bi otprilike trebalo da znači da je specijalnom tužiocu govorio nešto kao "brm-brm".

Ipak, on nije mogao da se seti nekih konkretnih incidenata, ili na primer zašto je određene predmete spakovao tako kako ih je spakovao.

Jedna od oblasti koje je Hur istraživao bio je rukom pisani memorandum koji je Bajden poslao predsedniku Baraku Obami za Dan zahvalnosti 2009.

Dokument je kasnije pronađen u njegovoj garaži, u oštećenoj kartonskoj kutiji pored sanduka za pse i polomljene lampe zalepljene lepljivom trakom. Bajden je imao kopiju memoranduma, rekao je, jer ga je smatrao ključnim dokazom koji pokazuje da je bio u pravu što se u Obaminoj administraciji zalagao za povlačenje trupa u Avganistanu, što je preporuka koju je Obama ipak odbacio.

Potegla se i priča o smrti njegovog sina Boa.

"Zapamtite, u ovom vremenskom okviru, moj sin je - ili je raspoređen ili umro", rekao je Bajden.

Bajden je uspeo da se seti da je Bo umro 30. maja, a transkript pokazuje da su se drugi prisutni ubacili da preciziraju godinu: 2015. 

"A Tramp je izabran u novembru 2017", rekao je on, dok transkript pokazuje da ga je drugi učesnik u razgovoru ispravio da kaže 2016. godine.

Bilo je i drugih tačaka tokom dva dana ispitivanja kada se činilo da Bajden nije uskladio određene događaje sa godinama u kojima su se desili. Govoreći o preseljenju 2019. iz kuće koju je iznajmio u Virdžiniji u Delaver, rekao je da mu je nameštaj za postavljanje kućnog studija za medijske nastupe stigao tokom pandemije koronavirusa, koja je počela godinu dana kasnije.

Na više od 250 stranica transkripata otkrivene su duge diskusije između Bajdena i tužioca o načinima na koji je pregledao poverljiva dokumenta kao potpredsednik i kako su njegove stvari transportovane u Belu kuću, njegove dom u Delaveru i druge lokacije.

"Samo se nadam da niste pronašli neke kritične slike moje žene u kupaćem kostimu, što verovatno jeste. Prelepa je", rekao je Bajden u jednom trenutku.

Bajden je u jednom trenutku posebno želeo da razgovara o svojoj ljubavi prema automobilima,  a u jednom trenutku u transkriptu piše i "mejks kar saund", (oponaša zvuk automobila) kako bi se opisalo šta je tačno rekao.

image