Svet

Bajdenov sin odbio da svedoči pred Kongresom

Poziv koji je prošle nedelje uputio predstavnik Džejms Komer, predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma, odnosio se i na tri bivša Bajdenova poslovna saradnika, od kojih se svi trenutno suočavaju sa sopstvenim pravnim izazovima
Bajdenov sin odbio da svedoči pred Kongresom© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter Bajden, neće se pojaviti 20. marta na saslušanju pred Kongresim odborom, a njegov advokat je poručio republikancima u Predstavničkom domu da "Hanter Bajden odbija njihov poziv na osrednju karnevalsku predstavu".

U pismu do kojeg je došao Asošijejted pres, Hanterov advokat Ebi Lovel osudio je pokušaje republikanaca da njegovog klijenta izvedu na javnu raspravu nakon što je prošlog meseca dao izjavu u trajanju od skoro sedam sati.

"Vaš najnoviji korak — ovaj poziv od 6. marta — nije ozbiljan nadzorni postupak. To je vaš pokušaj da oživite zamrlu istragu vaše Konferencije cirkuskom tačkom pripremljenom za desničarske medije", naveo je advokat, a preneo AP.

Poziv koji je prošle nedelje uputio predstavnik Džejms Komer, predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma, odnosio se i na tri bivša Bajdenova poslovna saradnika, od kojih se svi trenutno suočavaju sa sopstvenim pravnim izazovima.

U odgovoru Komeru Lovel je, prema pisanju "Hila", rekao da je Komerov poziv stigao "bez prethodne komunikacije" i da je odredio datum saslušanja dan pre nego što bi Bajden trebalo da se pojavi pred sudom u Kaliforniji u vezi sa optužbama za neplaćanje poreza.

"Moram da priznam da sam iznenađen vašim ishitrenim zahtevom. Posle svedočenja od šest i više sati 28. februara 2024. godine, zajedno sa spoznajom da je vaša istraga zasnovana na spletu zavera koje su ispleli osuđeni lažovi i optuženi ruski špijun, mislio sam da ćete čak i vi priznati da je vaš neosnovani postupak opoziva završen", naveo je advokat Bajdenovog sina.

Četrnaestomesečna istraga Komiteta o porodici Bajden prvenstveno se fokusirala na rad Hantera Bajdena u inostranstvu u zemljama kao što su Ukrajina i Kina.

Dok su zakonodavci otkrili etički upitno ponašanje predsednikovog sina i drugih članova porodice, republikanci tek treba da iznesu dokaze o nedoličnom ponašanju Džoa Bajdena dok je bio na javnoj funkciji.

image