Svet

Osvetoljubivi napad republikanaca: Hanter Bajden tvrdi da su njegove pravne muke "politički pritisak"

Advokati predsednikovog sina tvrde da su poreske optužbe protiv njega proizvod političkog pritiska
Osvetoljubivi napad republikanaca: Hanter Bajden tvrdi da su njegove pravne muke "politički pritisak"Getty © Anadolu / Contributor

Advokati Hantera Bajdena pokrenuli su pravnu kontraofanzivu, optuživši tužioce koji vode slučaj njegove utaje poreza da su "poklekli pod političkim pritiskom".

Na udaru advokata "prvog sina Amerike" našli su se i istražitelji Poreske službe koji su optuženi da su nezakonito objavili njegov dosije, ali i Ministarstvo pravde za nepropisno ovlašćivanje specijalnog tužioca da vodi slučaj protiv njega.

Predsednikov sin je u utorak podneo devet zahteva u kojima traži da se slučaj potpuno razreši ili odbaci, žaleći se na kampanju "nečuvenih" i "osvetoljubivih" vladinih snaga koje ga ne vole.

Bajden se suočava sa federalnim optužbama u Kaliforniji zbog navodnog nepodnošenja poreskih prijava, umanjenja svojih prihoda i povećanja troškova poslovanja tokom trogodišnjeg perioda. Optužbe su usledile nakon neuspelog pokušaja da se finalizuje sporazum o priznanju krivice u Delaveru po saveznoj optužbi da je korisnik droge posedovao vatreno oružje, podseća "Politiko".

Bajdenovi advokati podneli su niz zahteva za odbacivanje nekih ili svih optužbi koje je podneo specijalni advokat Dejvid Vajs u saveznom sudu u Los Anđelesu prošlog decembra. Državni tužilac Merik Garland unapredio je Vajsa - koga je tadašnji predsednik Donald Tramp imenovao za američkog tužioca - u status specijalnog tužioca prošle godine.

U podnescima se tvrdi da je slučaj protiv Hantera Bajdena defektan iz raznih razloga, uključujući i to što je on na meti "selektivnog i osvetoljubivog krivičnog gonjenja" vođen politički motivisanim pritiskom "ekstremističkih republikanaca".

"Politika je uprljala ovo krivično gonjenje i ne postoji ustavna opcija osim da se ovaj slučaj odbaci", napisao je Bajdenov advokat Ejb Louel i optužio Vajsa da je popustio pod pritiskom republikanaca.

Vajs je odgovorio na slične podneske u Delaveru, negirajući da politika utiče na tužilaštvo. "Optužbe u ovom slučaju nisu izmišljene ili su podnete zbog bivšeg predsednika Trampa - one su rezultat ličnih izbora optuženog i podignute su uprkos, a ne zbog bilo kakve spoljne buke koju su napravili političari", poručio je Vajs.

Skarsi je odbio Bajdenov zahtev bez komentara. Obe sudije su imenovane od strane Trampa.

image
VV inauguration
banner