Svet

Agenti FBI i IRS pozvani da svedoče u slučaju protiv Hantera Bajdena

Do poziva je došlo usred tvrdnji da se sa istragom Hantera Bajdena namerno odugovlačilo u korist aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena
Agenti FBI i IRS pozvani da svedoče u slučaju protiv Hantera Bajdenawww.globallookpress.com © Saquan Stimpson - CNP/Consolidated News Photos

Republikanci u Kongresu su pozvali vladine agente koji su istraživali Hantera Bajdena da svedoče pod zakletvom, nakon tvrdnji uzbunjivača da se sa istragom namerno odugovlačilo u korist njegovog oca i aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

"Naši sudski pozivi koji obavezuju zvaničnike Bajdenove administracije na svedočenje su od ključne važnosti za razumevanje kako je predsednikov sin dobio poseban tretman od saveznih tužilaca i ko je bio konačan donosilac odluke u tom slučaju", rekli su predsednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džim Džordan i predsednik Odbora za sredstva Džejson Smit u zajedničkoj izjavi.

Komitet za sredstva želi da sasluša direktora terenskih operacija Uprave za unutrašnje prihode (IRS) Majkla Batdorfa, specijalnog agenta poreske uprave Darela Voldona i agenate FBI Tomasa Sobocinskog i Rajšiju Holija.

Saslušanja su zakazana za 7. septembar. Odbor za pravosuđe je zatražio da razgovara sa 11 zvaničnika FBI i Ministarstva pravde.

Dejvid Vajs, državni tužilac Delavera, matične države Džozefa Bajdena, koji je istraživao optužbe za neplaćanje poreza i nezakonito posedovanje oružja protiv predsednikovog sina, nedavno je imenovan za specijalnog savetnika u ovom slučaju.

Ova odluka je donesena nakon što je propao predlog za sporazum o priznanju krivice Hantera Bajdena, koji bi mu obezbedio simboličnu kaznu i sveobuhvatni imunitet za buduće tužbe.

Dvojica republikanaca u Predstavničkom domu usredsredila su se na tvrdnju uzbunjivača IRS-a Gerija Šeplija da Vajs nije bio taj koji je odlučivao hoće li biti podignute optužbe protiv Hantera Bajdena.

Sam Vajs i državni tužilac Merik Garland negirali su tvrdnje koje je Šepli izneo pod zakletvom.

Tokom vikenda, "Politiko" je otkrio da je advokat Hantera Bajdena, Kris Klark, zvao ljude na najvišim instancama u Ministarstvu pravde između oktobra 2022. i aprila 2023. godine, tvrdeći da će zvati predsednika Bajdena kao svedoka odbrane u slučaju koje je pokrenulo njegovo Ministarstvo pravde protiv njegovog sina, čime bi navodno naštetio ugledu ministarstva.

Klark je takođe tvrdio da sve optužbe protiv Hantera Bajdena predstavljaju popuštanje pred političkim pritiskom republikanaca i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Kako je preneo ovaj list, Klark je stupio u kontakt sa zamenikom državnog tužioca Bredlijem Vajnšajmerom i izneo svoju argumentaciju za sporazum o priznanju krivice, insistirajući na najjačim mogućim garancijama imuniteta.

Dve optužbe za neplaćanje poreza i ona u vezi sa nezakonitim posedovanjem vatrenog oružja su povezani sa otkrićima sa laptopa Hantera Bajdena ostavljenog u servisu u Delaveru.

Iako je FBI dobio pristup sadržaju tog računara 2019. godine, postojanje laptopa je javno objavljeno tek u oktobru 2020. godine, uoči predsedničkih izbora u SAD.

Bajdenovi saradnici u okviru predsedničke kampanje su organizovali 50 bivših američkih špijuna da ovu priču osude kao "rusku dezinformaciju", da bi ona ubrzo bila cenzurisana, zajedno sa "Njujork postom" koji ju je objavio.

Džozef Bajden je negirao da je učinio bilo kakav prestup, dok je Hanter na kraju priznao da je laptop bio njegov, ali da se zbog konstantnog konzumiranja kreka ne seća tog dela svog života.

image