Svet

Bi-Bi-Si: Kurdi će prestati da čuvaju osumnjičene borce Islamske države

Lokalne snage na severoistoku Sirije upozorile su da će, u slučaju turske kopnene operacije, morati da napuste kampove u kojima se nalaze zatvorenici ID, među kojima ima i Albanaca
Bi-Bi-Si: Kurdi će prestati da čuvaju osumnjičene borce Islamske države© Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad

Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazlum Abdi rekao je za Bi-Bi-Si da bi turska kopnena operacija, u znak odmazde za bombaški napad u Istanbulu s kojim, tvrdi on, SDF nema nikakve veze, mogla da oživi terorističku Islamsku državu (ID), i samim tim da destabilizuje region.

"To bi dovelo do drugog građanskog rata u Siriji i naše protivterorističke operacije protiv ID bi prestale", rekao je Abdi i dodao da su se "kao deo međunarodne koalicije borili i pobedili ID, a Turska će svojim dejstvima to potkopati."

U borbi protiv Islamske države u Siriji SAD su se u velikoj meri oslanjale na kurdske snage, a SDF je i dalje zadužen za zatvore i kampove u kojima se nalaze osumnjičeni borci ID i njihove porodice.

Najveći od ovih improvizovanih objekata je El Hol, gde živi više od 50.000 ljudi. SDF je saopštio da je upravo to područje bilo meta više turskih vazdušnih napada, te da je ubijeno sedam službenika obezbeđenja odgovornih za čuvanje kampa. Šest stranih zatočenika je pobeglo tokom napada, ali su kasnije ponovo uhvaćeni.

General Abdi je upozorio da će dalji turski napadi direktno uticati na sposobnost njegovih snaga da zadrže ove lokacije: "Naše snage bi u tom slučaju bile zauzete zaštitom sopstvenih ljudi i porodica i ne bismo mogli da čuvamo logore."

U kampu s teroristima ID i 13 Albanaca

Prema informacijama "A2 Si-En-Ena", u El Holu nalazi se i 13 Albanaca.

Inače, u periodu 2012–2014. više od sto albanskih državljana otišlo je u Siriju i uključilo se u oružane sukobe, prvo u El Nusra frontu, a zatim i u terorističkoj organizaciji ISIS. Među njima je bilo više od 13 žena i 31 dete.

U maju ove godine Albanija i "Kosovo" izveli su za sada poslednju operaciju repatrijacije svojih državljana iz Sirije i Iraka. Vlasti su saopštile da su četiri žene i devetoro dece između 6 i 16 godina iz Albanije stigli u Prištinu zajedno sa ostalim građanima "Kosova" koji su pobegli iz paklenih kampova, preneo je "Kosovo onlajn".

image