Svet

Kejt Midlton kao Kim Džong Un? Kengstingtonska palata "nepouzdana" zbog fotošopirane slike

Agencije obično "ubijaju" fotografije severnokorejskih ili iranskih agencija
Kejt Midlton kao Kim Džong Un? Kengstingtonska palata "nepouzdana" zbog fotošopirane slike© Rasid Necati Aslim/Anadolu via Getty Images

Kensingtonska palata više nije "izvor od poverenja", nakon što je objavila "doterivanu", odnosno digitalnu izmenjenu sliku princeze Kejt Midlton i njeno troje dece, izjavio je šef AFP-a Fil Četvind.

Britanska princeza tako je stala rame uz rame sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, budući da su, kako je za "Politiko" rekao Četvind, prethodne fotografije koje su agencije povlačile, poticale iz severnokorejskih ili iranskih državnih agencija.

"Kao i sa bilo čim, kada vas izvor izneveri, lestvica se podiže", objasnio je Četvind, kako je britanska kraljevska porodica postala nepouzdana.

Prošlog vikenda, naime, nekoliko novinskih agencija, uključujući uz AFP i AP i Geti imidžis, objavile su obaveštenje o "ubistvu" fotografije koju je Kengsingtonska palata objavila za Dan majki.

Zanimljivo je da je obrađivana fotografija, za koju se ispostavilo da ima i brojne "falinke", objavljena u trenutku dok britanska, ali i svetska javnost spekuliše o sudbini princeze koja je nestala iz javnosti još 25. decembra.

Na Instagram profilu kraljevskog para objavljeno je, kasnije, izvinjenje koje je navodno objavila princeza, u kome je priznala da je ona amaterski fotošopirala fotografiju.

"Nije čak ni dobro fotošopirano, očigledno je bilo mnogo problema sa fotografijom", rekao je Četvind, dodajući da je "velika stvar" kada neka agencija izda saopštenje o "ubijanju" fotografije, te da se to radi "možda jednom godišnje".

image