Svet

Sijarto protiv ulaska Ukrajine u Alijansu: Ozbiljna zloupotreba petog člana Ugovora o NATO-u

Šef mađarske diplomatije je istakao da lideri zapadnoevropskih zemalja treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da stvara rizik od novog svetskog rata
Sijarto protiv ulaska Ukrajine u Alijansu: Ozbiljna zloupotreba petog člana Ugovora o NATO-u© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi slanje zapadnih trupa u Ukrajinu predstavljalo provokaciju i ozbiljnu zloupotrebu člana 5. UgovoraNATO  o kolektivnoj odgovornosti svih zemalja članica, dok je svrha Alijanse odbrana, a ne napad.

"Kada bi bilo koja evropska država poslala kopnene trupe u Ukrajinu, to bi zapalilo ceo evropski kontinent, a to je poslednje što želimo. Mislimo da je to ozbiljna zloupotreba člana 5. Ugovora o NATO-u. Alijansa je odbrambeni, a ne ofanzivni savez", 

Prema njegovim rečima, provokacija te veličine povezana sa članom 5. u tom slučaju bi bila ozbiljna zloupotreba kolektivne odgovornosti NATO-a.

On je dodao da je na sastanku ministara spoljnih poslova EU uz učešće šefa američkog Stejt departmenta Entonija Blinkena zamolio zapadne političare da se uzdrže od ishitrenih izjava o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, koje su u suprotnosti sa odlukom NATO-a da ne bude strana u sukobu u Ukrajini.

Vojna strategija lidera zapadne Evrope u Ukrajini je propala

Sijarto je istakao da lideri zapadnoevropskih zemalja treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da stvara rizik od novog svetskog rata.

On je na Fejsbuku napisao da je situacija u Evropi "kritična", kao i da je pretnja od izbijanja svetskog rata "sve akutnija".

"Lideri Zapadne Evrope treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da bi prekid vatre odavno bio postignut da su uložili barem polovinu svojih napora za uspostavljanje mira, a ne za snabdevanje Ukrajine oružjem", naveo je šef mađarske diplomatije.

Umesto da se traži prekid sukoba, dodao je Sijarto, na predlog francuskog rukovodstva raspravlja se o ideji slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, slogan "Najbolja odbrana je dobar napad" sada se koristi za "podsticanje pretnje svetskim ratom".

"Moguće raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajinu potpuno je u suprotnosti sa do sada donetim odlukama NATO. Ne želimo rat u Evropi i nadamo se da će naše evropske kolege prestati da se igraju vatrom", poručio je Sijarto.

image