Svet

Hladan tuš za Kijev: SAD ne očekuju skori ulazak Ukrajine u NATO

Kijev može da uđe u Alijansu tek nakon što se okonča sukob sa Moskvom, rekao je zvaničnik Stejt departmenta
Hladan tuš za Kijev: SAD ne očekuju skori ulazak Ukrajine u NATOGetty © NurPhoto / Contributor

Ukrajina neće postati članica NATO-a na samitu bloka ovog leta, poručio je Kijevu portparol Stejt departmenta Danijel Čisek.

On je, u intervjuu za ukrajinske medije, rekao da iako Alijansa razume želju Kijeva da postane punopravni član "što je pre moguće", ali da pitanje pristupanja neće biti na dnevnom redu u julu 2024. kada se lideri NATO sastanu na Samitu u Vašingtonu.

"Da budem iskren, ovo se ne očekuje na samitu NATO ove godine... verovatno (će biti na dnevnom redu) posle rata", rekao je on.

Priča o pristupanju Ukrajine NATO prvi put se pojavila 2008. da bi se intenzivirala nakon puča 2014. godine. Kijev je u jesen 2022. zvanično podneo zahtev za ulazak u NATO.

Moskva je u više navrata protestovala zbog širenja NATO-a prema njenim granicama, a predsednik Vladimir Putin je naveo nastojanje Ukrajine da se pridruži kao jedan od ključnih razloga za Specijalnu vojnu operaciju.

Uprkos konstantnim zahtevima Kijeva da budu primljeni u blok, zvaničnici NATO-a vode računa da ne postave tačan rok. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prošle godine da to pitanje neće biti tema rasprave dok se sukob ne završi.

Pored toga, "Forin polisi" je prošlog meseca preneo da se SAD i Nemačka navodno protive ulasku Ukrajine u Alijansu iz straha da bi to moglo da izazove eskalaciju sukoba sa Rusijom.

image