Svet

Nemačka Hipokratova zakletva: Doktor otpisao pacijenta zato što je funkcioner AfD-a

Hajko Nisner kaže da je bio iznenađen odlukom svog lekara, dodavši da sa njim nikada nije razgovarao o politici
Nemačka Hipokratova zakletva: Doktor otpisao pacijenta zato što je funkcioner AfD-awww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Funkcioneru AfD-a Hajku Nisneru je njegov porodični lekar otkazao lečenje nakon što je saznao da je Nisner član dotične partije, piše nemački "Bild".

Nisner, za kojeg nemački list navodi da se nalazi u invalidskim kolicima otkako je pretrpeo nesreću pre tri godine, kaže da ga je njegov lekar "otpisao" putem mejla, kada mu je zatražio recept za lekove.

"Zbog očigledno različitih političkih stavova, tražim od Vas na nađete drugog lekara kojem verujete", navodi se u mejlu.

Nisner kaže da je bio iznenađen odlukom svog lekara, dodavši da sa njim nikada nije razgovarao o politici. Kako navodi, njegov lekar se poneo nedemokratski, što mu je stavio i do znanja.

"Bild" prenosi da je Nisnerov lekar odlučio da prekine odnos sa svojim pacijentom kada je u novinama video fotografiju Nisnera sa drugim članovima AfD-a nakon izbora u odbor partije u Baden-Virtembergu. 

Lekar, međutim, kaže za "Bild" da mu je "pacijent prethodno bio veoma neprijatan zbog njegovog zahtevnog ponašanja", a da je "fotografija u novinarima bila samo šlag na torti".

Takođe dodaje da "lek koji je pacijent tražio nije od vitalnog značaja" i tvrdi da bi bilo kom pacijentu pomogao "bez obzira na njegov pogled na svet" u slučaju da mu je potrebna "hitna pomoć".

Nisner, koji je bio član CDU 26 godina dok nije prešao u AfD 2016. kaže da tu stranku smatra za "novi CDU", a nikako ekstremnu desnicu.

image