Svet

Šta će reći Srbija protiv nasilja? Predizborne migracije u Nemačkoj zbog AFD-a

Inicijativa sedam univerziteta podseća studente da imaju pravo na novčanu nagradu ako se registruju u tirinškim univerzitetskim gradovima, u okviru inicijative čija je svrha uticanje na ishod predstojećih izbora, piše "Bild"
Šta će reći Srbija protiv nasilja? Predizborne migracije u Nemačkoj zbog AFD-aGetty © Caspar Benson

Dok se Srbija i dalje bori sa posledicama neosnovanih glasina o, kako je to dokazao pisac Muharem Bazdulj, fizički neizvodljivom uvozu glasača iz Republike Srpske, u Nemačkoj se studenti otvoreno mame novcem da registruju svoju rezidenciju u Tiringiji kako bi sprečili pobedu Alternative za Nemačku, čiji kandidat Bjorn Heke prednjači u anketama, tokom predstojećeg "super-izbornog" ciklusa, piše "Bild".

U inicijativi sa sloganom "registrujte se, obezbedite svoj bonus, glasajte, osnažite demokratiju" učestvuje sedam univerziteta, navodi nemački list i dodaje da se u okviru inicijative posebno i ponaosob ističu novčane nagrade za ponovnu registraciju u univerzitetskim gradovima u toj saveznoj državi, ali i navode smernice kako to učiniti.

"Mnogi studenti se nikada ne registruju u svom gradu ili zajednici. Prepoznali smo ovaj neiskorišćeni glasački potencijal i želeli bismo da se njime posebno pozabavimo", navodi vođa ovog projekta, profesor Burkhart fon Steven, na početnoj veb stranici Univerziteta Bauhaus.

"Eksplozivna" rečenica u kojoj se eksplicitno navodi da je uticanje na izbore cilj inicijative je u međuvremenu uklonjena sa sajta, navodi "Bild". Prema pisanju nemačkog lista, ona je glasila: 

"Ubeđeni smo da se može uticati na ishod svih predstojećih izbora u zemlji u interesu demokratskih snaga."

image