Srbija i Balkan

Medijska hajka na Milicu Zavetnicu: "Smetam im jer nisam prodala desnicu probriselskoj opoziciji"

Niz negativnih naslova i kvalifikacija Milice Đurđević Stamenkovski u medijima, rikošetirao je i izlivima mržnje protiv nje na društvenim mrežama. Zašto borci protiv nasilja, ne osude medijsko nasilje nad ovom političarkom?
Medijska hajka na Milicu Zavetnicu: "Smetam im jer nisam prodala desnicu probriselskoj opoziciji"© F.S./ATAImages

"Ministarka ili opozicionarka", "Ispod cenzusa, pa u Vladu", "Milica Zavetnica promenila ploču", "Desna Gordana Čomić",  "Gospođa Zahvalnica"… samo su neki od naslova i "nadimaka" kojim je ovih dana u "nezavisnim" medijima čašćavana Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica vanparlamentarne stranke "Zavetnici". Šta li bi tek bilo da je njena partija parlamentarna?

Iako je zasad jedino izvesno da Đurđević Stamenkovski razmišlja o tome da se priključi "nacionalnoj konsolidaciji" u okviru Vučićevog Pokreta za narod i državu, kao i da je njena partija u Kuršumliji ušla u vlast sa SNS-om i SPS-om, to ne sprečava bastione novinarstva i jedine prave "vlasnike" istine u Srbiji da nedeljama spekulišu kako će to Vučić Zavetnicu "nagraditi za razbijanje srpske opozicije" i "izdaju glasača".

Da li će Milica Đurđević Stamenkovski postati ministar, ili će joj srpski predsednik "zahvaliti" mestom šefice voždovačkog odbora SNS-a, pitanje je svih pitanja a predani reporteri medija "Junajted grupe" odgovore na enigme koje ih muče, traže svuda – anketiraju sve koji imaju nešto loše da kažu o ovoj političarki – od Đilasa, do njenih komšija iz Kaluđerice.

Zavetnica, istini za volju,  nije ni ranije bila miljenica pomenutih medija, budući da su oduvek za nju kolale priče da su joj "fabrička podešavanja" naprednjačka.

Ali, sada već, situacija sa negativnom medijskom kampanjom koja se vodi protiv nje, čini se, izmiče kontroli, a time podstaknut deo korisnika društvenih mreža bukvalno je "razapinje" po onlajn platformama.

Dešavalo se i ranije da neko napravi dramatičan politički zaokret, pa smo tako pomenutu Gordanu Čomić dočekali da, posle karijere u demokratsko- građanističkoj opoziciji, vidimo rame uz rame s Vučićem, a isti "salto" napravila je i sadašnja ministarka Tanja Miščević. No, sada su mediji veoma blizu da pređu, ako već nisu prešli, zamišljenu liniju između razumne političke kritike i preispitivanja nečijih postupaka – i crtanja mete na čelo.

Milica Đurđević Stamenkovski za RT Balkan kaže da ponašanje dela medija "iako poprima obrise hajke i histerije" ne doživljava lično, jer veruje da je glavni razlog za napade politika koju ona predstavlja u očima tog dela javnosti, ali i "veoma osetljiv trenutak u kome se Srbija danas nalazi".

"To je trenutak kopanja rovova i najdublje podele u srpskoj državi još od 2000. godine. Odbila sam da 'prodam' desnicu probriselskoj opoziciji, suprotstavila sam se projektu formiranja novog DOS-a i nisam dozvolila da se patriotska politička scena potčini briselskim agenturama u Srbiji, i to ne žele da mi oproste", kaže ona.

"Smatraju da desnica nema legitimitet da uđe u DOS bez mene, inače me u suprotnom ne bi pritiskali toliko. Njihova osnovna namera je da nacionalna opozicija bude kao devedesetih – prozapadna. Dakle da više ne bude kao sada, 'proruska' kako oni to vole da kažu. To je takođe jedan od razloga zbog koje žele da me slome", ističe predsednica pokreta Zavetnici.

U ličnom, bezbednosnom smislu, nije zabrinuta, ne zato što potcenjuje ove, kako kaže, "veoma uticajne medije", već zato što prihvata rizike koje nosi borba u politici. Brinu je više "sociološke posledice" kampanje koja se vodi protiv nje, jer kako ukazuje, "medijska pucnjava izaziva rikošet na društvenim medijima" gde pojedini komentatori pišu bizarne, vulgarne i ženomrzačke objave na njen račun.

"Zbog neuporedivo blažih komentara na račun prozapadnih političarki ili ličnosti iz tzv. nevladinog sektora, palio se alarm i dizala velika buka i drama. U mom slučaju, ne samo što se dežurni branioci liberalnih sloboda i prava žena ne oglašavaju, nego čak ni ne brišu takve komentare, a neki kolumnisti pišu sličnim rukopisom samo pakuju u ’oblande’. Imate autorku ugledne emisije koja pokušava da spasi dva muška sagovornika od polemike sa mnom, imate portal koji odbija da objavi moj odgovor na kolumne sa njihovih portala protiv mene. Moje pitanje nije 'zašto?', jer mi je to jasno, već 'gde su?'. Gde su sad zastupnici slobodne reči, političkih sloboda, prava da se čuje druga strana", pita se Milica Đurđević Stamenkovski.

Zaštitnici ženskih prava obezbedili su Zavetnici da je mediji umesto "predsednikom" pokreta nazivaju "predsednicom", ali joj nisu obezbedili da se u tim istim medijima ne širi mržnja prema njoj. Raznorazne negativne kvalifikacije ove političarke tako, unižavaju njeno dostojanstvo, ali i dostojanstvo novinarstva kao profesije. Nadevaju joj nadimke poput "Milice Zanoktice", a ponegde na nju referiraju i kao na "Kosovku devojku", budući da je, u narativu takvih medija, sve što je u vezi sa Kosovom i Metohijom – apsolutno negativno.

Srbija je protiv nasilja, sve dok to nasilje ne postane usmereno na desnicu. Feminizam nije tu da skoči u zaštitu političarkama iz patriotskog bloka. Uvredljiva retorika zamera se samo vladajućoj partiji.

"Svesna sam da je u pitanju globalni trend, koji nije počeo od rata u Ukrajini, ali je od tada postao vidljiv. To je dobro opisao Sergej Lavrov pre dve godine, kada je tokom naleta zabrane ruskih medija, kazao da Zapad potkopava sopstvene temelje o pravima i slobodama. Ne tražim bolji tretman od građana čije proteste nazivaju 'uličnim okupljanjima desničara', dok sve ostale nazivaju 'mirni protesti građana', ali upozoravam da je u pitanju opasna tendencija u okviru koje jedan deo javnosti želi vlasništvo nad pojmom istine i nad statusom građanina. Znamo jako dobro ko je pre dve trećine veka to pokušao u Evropi, kao što znamo i gde su im se kola polomila", komentariše medijsko licemerje Milica Đurđević Stamenkovski.

Ne planira, kaže, da presavija tabak i tuži sve one koji ovih dana na nju bacaju kamenice. To kako prema njoj postupaju, vidi kao "korisno" jer će se na taj način "taj deo javnosti ogoliti".

"Mislim da je u pitanju broj napada koji nije srazmeran mojoj političkoj poziciji trenutno. Ako imate video klip na Jutjubu sa jednim poznatim komičarem od pola sata, i ako se u tih pola sata ja pominjem samo pola minuta, a naslov targetira moje ime u prvi plan, to je onda bez sumnje apsolutno preterivanje. No, očigledno ih plaši potencijal, a ja ću se braniti, poučena biblijskom pričom u kojoj se Golijat nije proslavio protiv Davida", zaključuje Milica Đurđević Stamenkovski.

image